Elon Musk neemt Twitter over voor 44 miljard dollar
- News
- Elon Musk neemt Twitter over voor 44 miljard dollar
Twitter is akkoord met een overname door Tesla-baas Elon Musk. De rijkste man op aarde betaalt maar liefst 44 miljard dollar (41 miljard euro) voor het socialmediabedrijf.
Aandeelhouders overgehaald
Musk, die voor zijn bod al ruim 9 procent van Twitter bezat, twijfelde eerder of zijn overnamepoging wel zou slagen. Het socialmediabedrijf was namelijk niet happig op een overname. Door andere aandeelhouders te ontmoeten, wist Musk uiteindelijk steun te krijgen voor zijn overnamebod.
Een aantal aandeelhouders zocht na het horen van Musks plannen contact op met Twitter en gaf aan dat het bedrijf deze kans niet aan zich voorbij moest laten gaan. Zo lukte het Musk uiteindelijk om de unanieme goedkeuring te krijgen van het Twitter-bestuur. De huidige aandeelhouders krijgen 54,20 dollar per aandeel.
Vrijheid van meningsuiting
Wat Musk precies wil met Twitter, is nog niet helemaal duidelijk. Wel geeft hij in een tweet aan dat hij Twitter als een belangrijk middel ziet voor de vrijheid van meningsuiting. Ook geeft hij aan Twitter "beter dan ooit" te willen maken met allerlei nieuwe functies. Zo wil hij onder meer de algoritmes van Twitter 'open source' maken, waardoor gebruikers zelf aan Twitter kunnen sleutelen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Scepsis en kritiek
Veel mensen zijn nog sceptisch over de ideeën van Musk en stellen hem kritische vragen als reactie op een tweet waarin de Tesla-baas schrijft: "Ik hoop dat mijn grootste critici op Twitter blijven, want dat is waar vrijheid van meningsuiting om draait." Activist Fred Guttenberg vraagt zicht af: "Kritiek is één ding. Opruiing, dreigementen met geweld en het verspreiden van verkeerde informatie is iets anders. Hoe ga je dat aanpakken?" Schrijver Adi Gaskell reageert: "Ik hoop niet dat je er een platform van maakt waarop verkeerde informatie wordt verspreid, want dat is niet wat vrijheid van meningsuiting inhoudt."
Ook de kritiek over het uitgegeven bedrag kon niet uitblijven. Zo schrijft een teleurgestelde Twitteraar: "Met 44 miljard dollar konden zoveel levens gered worden door fundamentele tekorten aan voedsel en water in jouw thuiscontinent Afrika aan te pakken. Maar laten we in plaats daarvan Twitter kopen! Het feit dat iemand iets kan kopen, wil nog niet zeggen dat hij dat zou moeten doen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.