Dutch Nighttime Alliance doet dringende oproep tot heropenen nachtleven
- News
- Dutch Nighttime Alliance doet dringende oproep tot heropenen nachtleven
Zo'n twee weken kon je losgaan in de club en genieten op feestjes, daarna werd de boel alweer dichtgegooid. Een harde klap voor uitgaansliefhebbers en vooral voor iedereen die werkzaam is in het nachtleven, een groep die het het afgelopen anderhalf jaar al zwaar te verduren had. Nachtburgemeesters uit verschillende steden hebben zich daarom verenigd in het Dutch Nighttime Alliance (DNA). Ze doen een dringende oproep aan de overheid: red de nachtcultuur via een gecontroleerd heropeningsplan.
Bezoekers en iedereen die in de nacht werkzaam is, mogen niet nog langer de dupe blijven van zwalkend beleid.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Dreigt te verdrinken'
In de talloze persconferenties over de coronapandemie is het maar weinig gegaan over het zwaar getroffen nachtleven, terwijl deze branche voor heel veel mensen op verschillende manieren belangrijk is. "De nacht is van onschatbare waarde voor de maatschappij van alledag - en niet alleen economisch", schrijft het DNA op Instagram. "Maar nu dreigt ze te verdrinken, met alle gevolgen van dien."
Na het openen van de clubs begin juli schoten de besmettingscijfers weer omhoog, waardoor het kabinet besloot alles snel weer te sluiten. Een harde klap en niet helemaal eerlijk vinden veel mensen, want het ging vooral mis door fouten in het systeem met Testen Voor Toegang en het 'Dansen met Janssen'-advies van demissionair minister de Jonge.
Aangepast plan
De groep die zich nu hardmaakt voor het nachtleven is er dan ook van overtuigd dat er prima kan worden opengegaan via een aangepast plan. "Wij baseren ons op wetenschappelijk onderzoek van o.a. Fieldlab", is te lezen in hun statement. "Het nachtleven kan veilig open via Testen Voor Toegang, mits de fouten in het systeem worden aangepakt en de capaciteit wordt opgeschaald." Zo stelt DNA voor om de geldigheidsduur van een QR-code in de CoronaCheck-app te verkorten van 48 naar 24 uur en dat er altijd een bijbehorend identiteitsbewijs moet worden gecontroleerd als iemand een club in wil.
Steunpakket
DNA benadrukt ook dat bezoekers en werknemers van het nachtleven niet langer "de dupe mogen blijven van zwalkend beleid". Ze pleiten dat naast besmettingscijfers en IC-opnamen ook de mentale, culturele, economische en sociale impact van coronamaatregelen een rol gaan spelen in het beleid.
Tot slot moet er volgens de alliantie verantwoordelijkheid worden genomen in de vorm van een steunpakket voor de nachtcultuur. "Voor clubs en podia en voor nachtmakers zoals artiesten en kunstenaars die door de sluiting opnieuw hun inkomsten zien opdrogen." Ruim tweehonderd clubs en organisaties hebben zich aangesloten bij het plan.
Wil je het plan steunen? Op de website kun je als organisatie het advies van Dutch Nighttime Alliance ondertekenen.
Lees ook
FunX
Dit is hoe de CoronaCheck-app werkt voor clubs of evenementenUp 2 Date
Coronamaatregelen op komst: nachtclubs dicht en evenementen niet meer toegestaanUp 2 Date
Ook honderden bezoekers van festival Ploegendienst besmet met coronaUp 2 Date
Kabinet: geen meerdaagse festivals en aangepaste vakantieregels