Up 2 Date

Slecht nieuws voor studenten: collegegeld wordt duurder terwijl de basisbeurs lager wordt

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Slecht nieuws voor studenten: collegegeld wordt duurder terwijl de basisbeurs lager wordt

Studenten over het hele land krijgen te maken met een domper. In het schooljaar 2024-2025 zal het jaarlijkse collegegeldbedrag stijgen. Sinds een jaar kunnen de studenten weer genieten van de basisbeurs, maar dat bedrag zal dit jaar lager liggen ten opzichte van het jaar ervoor.

Studenten zien collegegeld duurder worden

In het aankomende schooljaar stijgt het collegegeld met 216 euro. Er moet vanaf aankomende september een totaalbedrag van 2530 euro betaald worden. Een stijging van ruim negen procent. Ook op met mbo stijgen de studiebedragen. Het aankomende jaar moeten zij 1419 euro neerleggen in plaats van 1357 euro, wat ze het voorgaande jaar betaalden.

Studenten worden niet gecompenseerd voor stijging collegegeld

Helaas zullen de studenten niet gecompenseerd worden voor de gestegen studieprijzen. Voor thuiswonende studenten zal het basisbeursbedrag van 121,33 niet meestijgen in het aankomende jaar. Voor uitwonende studenten ziet de situatie er nog minder leuk uit. In het vorige jaar konden studenten die op zichzelf woonden nog rekenen op een maandelijks bedrag van 466,69 euro. Dat bedrag bestond uit een basisbeurs van 302,39 en een toegift van 164,30 euro. Dat laatste bedrag was een compensatie voor de koopkracht. Deze compensatie valt vanaf 1 september weg dus daarmee blijft alleen de basisbeurs overeind.

Studenten moeten wellicht gedwongen lenen

De enige optie, los van werken mits een student daar de tijd voor kan vinden, is lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Echter, dat is tegenwoordig ook geen voordelige optie meer gezien het rentepercentage van 2,56 in 2024. Dat percentage ligt vele malen hoger dan de jaren ervoor.

Ster advertentie
Ster advertentie