Up 2 Date

Ajax-FC Utrecht dreigt afgelast te worden door politieprotesten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ajax-FC Utrecht dreigt afgelast te worden door politieprotesten

De langverwachte wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht, die volgende week zondag gepland staat, komt op losse schroeven te staan door een nieuwe protestactie van politieagenten. De politie staakt opnieuw, deze keer voor een beter vroegpensioen, waardoor de wedstrijd mogelijk wordt afgelast.

Wedstrijd Ajax - FC Utrecht mogelijk afgelast

Het Landelijk Centrum Politieacties laat weten dat de politie op de dag van de wedstrijd bijeenkomt voor een speciale vakbondsvergadering. Hierdoor zijn de agenten niet beschikbaar om de veiligheid rondom de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA te waarborgen. De gemeente Amsterdam ziet dit duel als een risicowedstrijd, wat betekent dat er extra veel politie-inzet nodig is om incidenten te voorkomen. Als er niet genoeg mankracht ingezet kan worden, is de kans groot dat de wedstrijd niet doorgaat.

Politieagenten staken tijdens protestactie

Deze staking is onderdeel van een breder patroon van politieacties voor een beter vroegpensioen. Volgens de bonden doet het kabinet niet genoeg om dit sneller te regelen. Eerdere acties, zoals minder boetes uitschrijven en het tijdelijk sluiten van politiebureaus, hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Nu gebruiken de agenten voetbalwedstrijden, zoals Ajax-FC Utrecht, weer als moment om hun punt duidelijk te maken.

Het is niet de eerste keer dat de politie rond een Eredivisie-wedstrijd actievoert. Vorige week werd de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax afgelast vanwege een vergelijkbare staking. Ook bij de wedstrijd tussen NAC Breda en Ajax werden protesten aangekondigd, maar die wedstrijd kon toen wel doorgaan zonder incidenten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevolgen voor de Eredivisie

De KNVB maakt zich zorgen over de aanhoudende politieacties. Als de protesten blijven doorgaan, kan dit het verloop van de competitie beïnvloeden. Het zou zelfs kunnen dat wedstrijden niet afgemaakt worden, wat de integriteit van de competitie in gevaar brengt.

Besluit van gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft kennisgenomen van de aangekondigde staking. Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat weten dat de situatie zorgvuldig wordt bekeken door de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie. Een definitief besluit over het doorgaan van de wedstrijd wordt volgende week verwacht.

Ster advertentie
Ster advertentie