'Belastingdienst controleerde vooral extra bij burgers met lage inkomens'
- News
- 'Belastingdienst controleerde vooral extra bij burgers met lage inkomens'
De Belastingdienst heeft jarenlang met opzet achteraan burgers met een laag inkomen gezeten. Als zij een aanvraag deden voor de kinderopvangtoeslag, werd die extra kritisch bekeken. Dat in tegenstelling tot hogere inkomens, die bewust werden ontzien. De Belastingdienst geeft dat toe na vragen van Trouw en RTL Nieuws.
Risicoscore
Dit gebeurde door het zogeheten risicoclassificatiemodel van Toeslagen, dat vanaf april 2013 werd gebruikt om te bepalen welke aanvragen voor toeslagen extra controle zouden krijgen. Dit zelflerend algoritme zou zelf hebben bepaald welke aanwijzingen erop konden wijzen dat bepaalde aanvragen voor toeslagen een verhoogde kans op fouten of fraude hadden. Op basis van die aanwijzingen kregen alle aanvragen een zogeheten 'risicoscore'. Aanvragen met de hoogste risicoscore werden uiteindelijk extra gecontroleerd.
Laag inkomen kreeg hogere risicoscore
Uiteindelijk werd het risicoclassificatiemodel in 2020 uit de lucht gehaald, na een kritisch rapport van consultancybureau KPMG. De Belastingdienst geeft tegenover Trouw en RTL Nieuws toe dat "in ieder geval sinds maart 2016" mensen met lage inkomens een hogere risicoscore kregen. Hogere inkomens kregen daarentegen een lagere risicoscore.
Lees ook
Up 2 Date
Jaïr groeide op zonder zus vanwege toeslagenaffaire: "Heel veel pijn en verdriet"Up 2 Date
Raad van State uit forse kritiek op compensatieplannen toeslagenaffaireUp 2 Date
Ruim 1100 kinderen van gedupeerden toeslagenaffaire uit huis geplaatstUp 2 Date
Rechters hard over zichzelf in toeslagenschandaal: "Burgers onvoldoende beschermd"