Up 2 Date

Coronazelftests nu te koop bij enkele apotheken, uitslag binnen een kwartier

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronazelftests nu te koop bij enkele apotheken, uitslag binnen een kwartier

De eerste (preventieve) coronazelftesten van 8,95 euro per stuk zijn vanaf vandaag te koop bij enkele apotheken. Hiermee kunnen mensen zichzelf thuis testen op het coronavirus zonder professioneel medisch toezicht. De uitslag heb je al na een kwartier. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn ze binnenkort ook verkrijgbaar bij de rest van de apotheken, supermarkten en drogisterijen.

Preventief

De coronazelftesten zijn vooral preventief bedoeld. Dit houdt in dat mensen ze kunnen gebruiken wanneer ze naar school of werk gaan en zichzelf voor de zekerheid willen testen. Of als je op bezoek wil gaan bij een kwetsbaar persoon, zoals je opa of oma. ''Door de test naar de mensen te brengen in plaats van de mensen naar de test, kunnen we het virus nog sneller de pas afsnijden. Met zelftesten vergroten we de veiligheid in het contact tussen mensen'', aldus demissionaire minister de Jonge, die vandaag (symbolisch) de eerste zelftest kocht in een Haagse apotheek.

Bij ernstige klachten, contact met een besmet persoon of terugkomst uit een risicogebied dien je nog steeds een GGD-test te ondergaan. Hier zijn namelijk professionals en betrouwbaardere testmethoden bij betrokken.

Anders dan de GGD-test

Tussen de zelftesten en de GGD-testen zit een groot verschil. Het staafje van de zelftest is net als die van de GGD lang, maar het voordeel is dat je het maar een klein stukje in je neus hoeft te steken. ''Je houdt je hoofd recht, stopt het wattenstaafje ongeveer twee centimeter in iedere neusgat en dan draai je het vier keer rond. Dit doe je ongeveer 15 seconden lang. Je hoeft het staafje dus niet ook nog eens in je keel te stoppen'', laat apotheekhouder Anne-Marie Prins-Jacobs weten in het NOS Radio 1 Journaal.

Hierna gaat het wattenstaafje in een plastic buisje met vloeistof. ''Vervolgens knijp je in het buisje, trek je het wattenstaafje eruit en draai je een dopje op het reageerbuisje. Dan druppel je de vloeistof op een testplaatje'', vult de apotheekhouder aan.

Uitslag na een kwartier

Zodra je de werkwijze hebt nagevolgd, volgt de uitslag na een kwartier. De betrouwbaarheid hiervan ligt op 84 procent. Mocht je een positieve uitkomst hebben, dan moet je alsnog een GGD-test ondergaan. Hoe je de test hebt uitgevoerd, kan namelijk de uitslag hebben beïnvloed.

''De sneltests zijn nooit honderd procent betrouwbaar en dan ga je dus gevallen missen die wel degelijk het virus bij zich dragen, maar negatief testen", aldus directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM tegen het NOS.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie