Advocaat Feis over uitspraak rechtszaak: "Ik verwacht een veroordeling"
- News
- Advocaat Feis over uitspraak rechtszaak: "Ik verwacht een veroordeling"
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken terug 20 jaar cel en tbs tegen Silfano M. Hij wordt namelijk verdacht van het doodschieten van Feis. Vanmiddag is de uitspraak van de rechter, die zal bepalen welke straf de verdachte krijgt. Bart Hartman, advocaat van de familie van Feis, vertelde meer over zijn verwachtingen in Start.
Advocaat Bart Hartman over zijn verwachtingen
Ontkenning
Hoewel vele getuigen Silfano M. aanwijzen als de persoon die Feis heeft doodgeschoten, ontkende de verdachte twee weken geleden in de rechtbank elke betrokkenheid. Waarom hij wordt aangewezen, begrijpt M. niet. Zo stelde hij zelfs nooit een wapen in handen gehad te hebben. Wat betekent dit voor de uitspraak van de rechter? Hartman: "Het betekent dat de rechter uiteindelijk een beslissing moet nemen of M. schuldig wordt bevonden of niet."
Ondanks de ontkenning van M., is er veel bewijs tegen hem, stelt Hartman. "Hij is aangehouden en een lange tijd in voorarrest genomen. Dan is het zo dat er wel vragen zijn. Dat zijn vragen als: 'Hoe komt het dat mensen jou aanwijzen?' of 'Wat deed je daar dan die avond?'. Ik moet zeggen dat er, behalve een kale ontkenning, heel weinig antwoorden zijn gegeven."
Hoe groot is de kans op vrijspraak?
Aangezien de rechter de vrijheid heeft om te beslissen wat hij wil, bestaat er dus een kans dat de rechter voor vrijspraak gaat. Die kans acht Hartman echter niet zo groot. Dat heeft volgens de advocaat onder andere te maken met het feit dat Silfano M. twee weken geleden terecht stond voor een drietal feiten.
"Behalve het doodschieten van Feis en de poging tot doodslag op zijn broertje, stond M. ook nog terecht voor een schietpartij op een ander moment. Dat ging om het schieten op een politieagent die in een auto reed. Nu is het zo dat een rechter vrij kort na een zaak gaat 'raadkameren'. Dat wil zeggen dat ze gaan nadenken over wat er met deze jongen moet gebeuren. Op het moment dat zij tot de conclusie zouden zijn gekomen dat deze verdachte voor alle drie de feiten zou moeten worden vrijgesproken, laten ze iemand meestal niet twee weken wachten. Dan zouden ze zeggen dat hij in aanloop van de uitspraak alvast in vrijheid wordt gesteld. [...] Voor hoe ver ik weet, zit hij vast. Daarom heb ik toch wel het sterke vermoeden dat er een veroordeling gaat volgen."
Straf definitief?
Hoewel de rechter vandaag met een uitspraak zal komen, betekent dit niet dat de straf meteen definitief zal zijn. Een verdachte heeft namelijk het recht om in hoger beroep te gaan op het moment dat hij het niet eens is met een uitspraak. "Hij zal dan uitkomen bij het gerechtshof, waardoor er weer enige tijd overheen gaat en de familie in onzekerheid zal blijven. Dat is een mogelijkheid die hij heeft."
Of M. hier wijs aan zou doen, betwijfelt Hartman vanwege wetwijzigingen die eraan zitten te komen. "Op het moment dat je een lange onvoorwaardelijke straf krijgt opgelegd, is het nu nog zo dat je een derde in vrijheid mag doorbrengen. De wetwijziging maakt dat allemaal anders en die gaat begin volgend jaar in."