Unmute Us spant rechtszaak aan tegen de Staat: 'We zijn uitgepraat'
- News
- Unmute Us spant rechtszaak aan tegen de Staat: 'We zijn uitgepraat'
De persconferentie van gisterenavond was wederom een flinke klap in het gezicht van de evenementen- en uitgaansbranche. De sluitingstijd van horeca en evenementen blijft staan op 12 uur 's nachts en indoor locaties mogen maar 75% van hun capaciteit gebruiken. Organisatie Unmute Us is het zat en sleept samen met Apenkooi Events, ID&T en MOJO de overheid voor de rechter.
'Uitgepraat'
"Na twee tevergeefse 'Unmute Us!'-protesten en ettelijke gesprekken met beleidsmakers, zijn we uitgepraat", schrijft Unmute Us in een persbericht. Evenementen op 75% capaciteit draaien is volgens organisatoren verliesgevend en daarmee is de regel volgens hun "een verkapte weigering van deze evenementen".
Extra frustrerend noemt de organisatie dat niet wordt uitgelegd waarom feesten na middernacht ineens niet meer veilig is of hoe die 75% tot stand is gekomen. "De uitkomst van de Fieldlab onderzoeken is helder: evenementen kunnen, op vertoon van een coronatoegangsbewijs, veilig worden georganiseerd op volle capaciteit. We hebben bewezen dat evenementen niet bijdragen aan hospitalisaties."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Branche gaat kapot'
Unmute Us-initiatiefnemer Jasper Goossen ziet de maatregelen als "een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken". Een branche die het het afgelopen jaar toch al het zwaarst te verduren kreeg. Met het kort geding dat ze aanspannen, eist Unmute Us dat clubavonden weer zonder beperkingen worden toegestaan en dat evenementen met 100% capaciteit mogen plaatsvinden op alle tijdstippen. "Ons wordt gevraagd solidair te zijn, maar waar is de solidariteit ten opzichte van ons? Dat we hier zijn beland had niemand kunnen bedenken."
Ook de horeca protesteert
De Koninklijke Horeca Nederland spande gisteren al een kort geding aan tegen de overheid. Daarin eiste de brancheorganisatie dat het nachtleven heropend wordt. De rechter doet hier vrijdag uitspraak over.
Er is ook veel ophef over de regel dat vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs getoond moet worden bij bezoek aan een horecagelegenheid, bioscoop of theater. Ondernemers - die al te kampen hebben met grote personeelstekorten - zien op tegen het controleren hiervan. Ze zijn daarnaast bang dat het aantal gasten afneemt, maar de meesten zien geen andere optie, omdat anders een boete of sluiting dreigt.
Online gaan er desondanks verschillende oproepen en berichten rond van horecazaken die zeggen niet mee te doen aan de QR-controles. Ook is er een platform opgericht waarop bedrijven en instellingen verzameld worden die geen coronatoegansbewijs (gaan) vragen, genaamd KeuzeVrijBijMij.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Close-up
Chito (28): "Unmute Us laat zien hoeveel mensen belang hebben bij het uitgaansleven"Up 2 Date
Unmute Us eist reactie van demissionair kabinet na protestmars in open briefUp 2 Date
Opnieuw tienduizenden op straat voor protest evenementenbrancheUp 2 Date
Rutte bevestigt: 'coronatoegangsbewijs voor horeca en evenementen'