Steeds meer mensen betalen zorgpremie niet: “Boete werkt averechts”
- News
- Steeds meer mensen betalen zorgpremie niet: “Boete werkt averechts”
Steeds meer mensen betalen hun zorgpremie niet. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Dit is een instantie die zich bezighoudt met het innen van boetes van mensen die hun zorgpremie niet betalen. Volgens het CAK zouden er in het afgelopen jaar zo’n 178.000 mensen zijn geweest die hun premie niet hebben betaald. Dat is achtduizend meer dan in het jaar daarvoor: 170.000. Het CAK is dan ook van mening dat de boetes afgeschaft moeten worden.
Boete
Het is in Nederland wettelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben. Mensen die hun zorgverzekering niet betalen krijgen een maandelijkse boete van 160 euro betalen. Deze boete lag tot vorige maand op 160 euro. Volgens Arjan Vliegenthart, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), werken de boetes averechts, zo vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Als het aan Vliegenthart ligt, zijn de boetes vanaf vandaag nog verleden tijd. "Het is denk ik een slecht signaal naar de samenleving om mensen die met financiële problemen kampen een boete op te leggen." De Nibud-directeur is van mening dat men er niet vanuit moet gaan dat mensen hun premie vanuit hun eigen wil niet betalen. "Je gaat er met zo'n boete van uit dat mensen de zorgpremie niet willen betalen en als je ze dan een boete geeft, ze dat wel gaan doen."
Oplossing
Volgens Vliegenthart is het zo dat de meeste mensen hun zorgpremie niet betalen, omdat ze het geld niet hebben. “Als je niet kan betalen en je krijgt een nog hogere premie, dan helpt dat niet om mensen hun betalingsverplichtingen te laten nakomen." Vliegenthart stelt dan ook dat de betalingsproblemen bij de kern moeten worden aangepakt. "Wat je nu ook al ziet gebeuren, is dat zorgverzekeraars het doorgeven aan de gemeenten waar mensen wonen. Die kunnen bij mensen langs en zoeken naar een oplossing.”
Lees ook
Entertainment
Bizzey openhartig in Real Talk: "Ik had rare schulden"Up 2 Date
Arnhemse bewoners van 'Nederlands’ armste wijk' zien schulden afgelost worden door gemeenteEntertainment
Jörgen Raymann zat diep in de problemen: “Ik had 1,5 miljoen euro aan schulden"FunX
Adje over zijn schulden: "Ik heb 1,5 jaar lang geen geld ontvangen voor shows"