Up 2 Date

Producent ITV handelde volgens onderzoek onjuist bij wangedrag 'The Voice'

foto: ANP KIPPA
  1. Newschevron right
  2. Producent ITV handelde volgens onderzoek onjuist bij wangedrag 'The Voice'

Uit het externe onderzoek van advocatenkantoor Van Doorne blijkt dat producent ITV onjuist heeft gehandeld wat betreft het wangedrag bij The Voice of Holland. De HR-afdeling en directie van ITV zijn door verantwoordelijken niet geïnformeerd over het wangedrag dat plaatsvond achter de schermen.

Onderzoek

Het niet melden van het wangedrag zou vooral komen doordat er geen duidelijke regels voor waren opgesteld. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. Het onderzoek werd gestart na de aflevering van BOOS over het grensoverschrijdende gedrag. Daarvoor zijn 62 personen geïnterviewd en is een groot aantal documenten bekeken. Het gaat om voornamelijk mailtjes en berichtjes uit een dataset die bestaat uit meer dan drie miljoen items.

Conclusies

Uit de interviews is vooral gebleken dat mensen niet wisten waar ze precies een klacht of melding konden doen van wangedrag. Daarnaast hadden mensen het gevoel dat bepaald gedrag normaal werd gevonden of dat 'geklaag' niet werd gewaardeerd. Ook de hiërarchie speelde een rol: mensen kregen de indruk dat er een cultuur heerste waarbij mensen elkaar in bescherming namen.

Als mensen wel een melding maakten, werd er weinig mee gedaan. Meestal bleef het dan bij een informele waarschuwing. In het rapport wordt een specifieke situatie uitgelicht waarbij er twee keer een melding werd gedaan van ongepast gedrag van een persoon vanwege ongepaste opmerkingen en het versturen van berichtjes met seksuele inhoud. Desondanks werd de klacht niet gemeld bij HR of het bestuur; het bleef bij een mondelinge waarschuwing en een excuus van de persoon in kwestie.

Aanbevelingen

Naar aanleiding van het onderzoek heeft Van Doorne een aantal aanbevelingen opgesteld die de werksfeer bij ITV en The Voice veiliger kunnen maken. Zo moet er meer worden gedefinieerd wat ongepast gedrag is. Ook moet de rol van vertrouwenspersonen worden verduidelijkt en wordt ITV aanbevolen externe ondersteuning in te schakelen die melders van mogelijk ongepast gedrag kan helpen.

Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).

Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.

Ster advertentie
Ster advertentie