'Jongeren moeten meer inspraak krijgen in huidig beleid'
- News
- 'Jongeren moeten meer inspraak krijgen in huidig beleid'
Meer dan ooit staat de positie van jongeren onder druk. Jongeren worden het hardst geraakt door de coronacrisis en ondervinden veel hinder van kabinetsmaatregelen. Daarom wil de Nationale Jeugdraad dat jongeren meer inspraak gaan krijgen in het huidige beleid.
Problemen stapelen zich op
De raad heeft de leden van Tweede Kamer opgeroepen om hiervoor te zorgen. De jongerenorganisatie vindt dat "de positie van jongeren steeds meer onder druk komt te staan". Volgens de raad stapelen de problemen voor jongeren zich inmiddels flink op. "Leenstelsel en studieschulden, een slechte positie op de woningmarkt, toenemende prestatiedruk, tijdelijke contracten, groeiende kansenongelijkheid, onzekere toekomst door klimaatverandering", sommen ze op in het rapport.
Richtlijnen
Jaarlijks rapporteert de bond over de voortgang van de 'sustainable development goals' (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen). Dit zijn richtlijnen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. De VN hoopt deze in 2030 te realiseren. "Als we naar de toekomst kijken, dan hebben we flink wat grote maatschappelijke uitdagingen voor de boeg. Die vragen om de inzet, de creativiteit en het leiderschap van jongeren", vertelt Floor Brands, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, aan ANP.
Investering
De voorzitter hoopt dat het kabinet de problemen serieus neemt en ervoor gaat zorgen dat de situatie in de toekomst verbetert. "Investeer dan ook in onze generatie, zodat wij ons weer ten volle kunnen inzetten. Neem onze zorgen serieus. En luister naar onze ideeën voor de toekomst."
Lees ook
Up 2 Date
Nederlandse jongeren bovengemiddeld positief over hun leven en gezondheidUp 2 Date
'Jongeren krijgen de hardste klappen op de arbeidsmarkt'Games & gadgets
Jongeren geschrokken door app die huidveroudering door uv-straling laat zienUp 2 Date
Gemiddeld 1 jongere per week in het ziekenhuis door alcoholvergiftiging