Crisisopvang jeugdpsychiatrie overbelast
- News
- Crisisopvang jeugdpsychiatrie overbelast
Te lange wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn helaas nog steeds een probleem. Een gevolg daarvan is dat de druk op de crisisopvang jeugdpsychiatrie steeds verder toeneemt. Steeds meer jongeren zoeken hulp bij de crisisdienst. Nederlandse ggz-instellingen zien het aantal crisismeldingen met 30 tot 60 procent stijgen vergeleken met vorig jaar. Het gaat vooral om jongeren met zelfmoordneigingen en ernstige eetstoornissen. Dat meldt NOS.
Geen plek
De wachtlijsten voor de basis-ggz zijn nu vaak zo lang dat jongeren zonder goede zorg met hun psychische klachten blijven rondlopen. Uiteindelijk worden die klachten bij veel van die jongeren zo ernstig dat ze bij de crisisdienst terechtkomen, maar ook daar krijgen de meest ernstige klachten voorrang. Een woordvoerder van Youz vertelt aan NOS dat hij de druk ziet toenemen in de jeugd-ggz, zij kregen dit jaar 50 procent meer crisismeldingen en langere opnames: ''Jongeren blijven langer in behandeling omdat hun klachten steeds complexer worden.''
Geen doorstroming
Als iemand een succesvolle behandeling op de crisisdienst doorloopt, is er vaak ook geen plek in de reguliere zorginstellingen voor een vervolgbehandeling. Die patiënten blijven dan hangen in de crisiszorg. Zo lopen ook die wachttijden op, verergeren de klachten van kinderen en jongeren en raakt de crisiszorg overbelast. De situatie wordt er dus niet beter op.
Controles
Je zou denken dat je vanuit de crisiszorg makkelijker door zou kunnen stromen naar vervolgzorg. Maar dat is niet zo. Door de druk en lange wachtrijen op de basis-ggz, moet toestemming worden gevraagd bij de gemeente en dat zorgt vaak ook voor vertraging. ''Je moet je voorstellen dat je de hele dag en daarna een hele nacht op de eerste hulp zit te wachten, maar er geen plek is'' , vergelijkt jeugdpsychiater Nellieke de Koning de situatie in het NOS Radio 1 Journaal. Er wordt nu gekeken hoe die weg naar vervolgzorg verbeterd kan worden. Enkele gemeenten, waaronder Amsterdam, hebben de weg naar vervolgzorg al flink versoepeld door plaatsing in vervolgzorg achteraf te toetsen.
De hulp en extra inzet van personeel vanwege de toenemende zorgzwaarte moet worden gefinancierd. De stijging van het aantal kinderen en jongeren dat sinds corona in de problemen komt, is schrikbarend en vereist directe actie.
Geld
Een andere oorzaak voor de lange wachttijden en de druk op de jeugd-ggz is een geldtekort. Vrijdag stuurde staatssecretaris de Tweede Kamer een onderzoek waaruit blijkt dat gemeenten tussen 1,6 en 1,8 miljard euro meer aan jeugd-ggz uitgaven dan ze ontvingen van het Rijk. Gemeenten krijgen nu al extra geld van het Rijk voor jeugd-ggz: zo'n 300 miljoen per jaar, maar met zulke grote tekorten is dit bedrag veel te weinig. Staatssecretaris Blokhuis gaat daarom overleggen met de Vereniging van Nederlandse gemeenten over structureel extra geld voor de jeugdzorg én maatregelen om de zorg financieel aan te kunnen.
Tekorten in crisisopvang jeugdpsychiatrie
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.