Up 2 Date

Gevangenisstraf dreigt in Maleisië voor dragen regenboog horloge

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Gevangenisstraf dreigt in Maleisië voor dragen regenboog horloge

In Maleisië loop je het risico op drie jaar gevangenisstraf of een boete van €4.000 als je een regenboog Swatch horloge draagt. De regering denkt dat deze horloges schadelijk zijn voor de normen en waarden van het land. Swatch had eigenlijk de bedoeling om met deze horloges eenheid en diversiteit te vieren.

Regenboog horloge

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze waarschuwing aangekondigd. Ze denken dat dit soort dingen zoals regenboog horloges de 'goede manieren' van mensen kunnen aantasten. Eerder in mei hebben Maleisische ambtenaren 172 horloges van Swatch afgepakt omdat er 'LGBTQ' op stond. Swatch heeft een zaak aangespannen en wilde geld en de horloges terugkrijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Human Rights

Homoseksualiteit is niet toegestaan in Maleisië, een land waar de meeste mensen de islam volgen. Er zijn al lang zorgen over discriminatie tegen de lhbtiq+-gemeenschap. Organisaties die opkomen voor mensenrechten, zoals Human Rights Watch (HRW), denken dat conservatieve islamitische opvattingen in het land steeds sterker worden. Volgens Phil Robertson van HRW wordt de lhbti-gemeenschap in Maleisië gebruikt als een soort politiek onderwerp; zowel de oppositie als de regering richten zich op deze groep. ''Het dragen van een horloge kan nu zelfs tot gevangenisstraf leiden. Het verbod is absurd, vooral omdat het juist vlak voor de staatsverkiezingen gebeurt'', aldus Robertson tegen CNN.

Islamitische waarden

Bij de verkiezingen in Maleisië is het beschermen van islamitische waarden een groot onderwerp. Mensen die conservatief denken vinden dat de huidige regering niet genoeg doet om de islam te beschermen. De oppositie partijen zeggen dat rechten voor de lhbtiq+-gemeenschap een bedreiging vormen voor islamitische waarden. Oppositieleider Muhyiddin Yassin heeft beloofd dat zijn partij er zal zijn voor de mensen van Maleisië. Hij heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat ze kunnen vertrouwen op zijn partij om voor hun belangen en de islam te strijden. Premier Anwar Ibrahim neemt de kritiek over het beschermen van islamitische waarden serieus. Hij heeft gezegd dat zijn regering in de toekomst lhbtiq+-rechten niet zal erkennen.

Ster advertentie
Ster advertentie