Schotland is het eerste land met gratis menstruatieproducten
- News
- Schotland is het eerste land met gratis menstruatieproducten
Het Schotse parlement heeft unaniem ingestemd met een wet die tampons en maandverband gratis maakt. Schotland is daarmee het eerste land ter wereld dat die stap zet. De wet is aangenomen als antwoord op menstruatie-armoede. In 2018 werden menstruatieproducten al gratis voor studenten. Nu geldt dat voor alle vrouwen in het land. Dat meldt NOS.
Thuisblijven
Een enquête uit 2017 liet zien dat zo'n 10 procent van de meisjes en vrouwen in Groot-Britannië niet genoeg geld heeft voor menstruatieproducten en daarom thuisblijven tijdens hun ongesteldheid. Sinds 2017 heeft de stichting Free Periods zich in gezet voor gratis menstruatieproducten op scholen in het Verenigd Koninkrijk. De actiegroep werd opgericht door de toen nog 17-jarige studente Amika George. Zij wist meer dan tweeduizend jongeren de straat op te krijgen in Londen om te protesteren tegen Period Poverty. Door de protesten werd Engeland - na Schotland - het tweede land in de wereld dat scholen voorziet van gratis sanitaire producten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niet de laatste, wel de eerste
"Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen", zei het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon, de indiener van het wetsvoorstel. "Schotland zal niet het laatste land zijn dat ongesteldheidsarmoede naar de geschiedenis verwijst, maar we kunnen het eerste zijn."
Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon is trots op de nieuwe wet: ''Trots om te stemmen voor deze baanbrekende wetgeving, die Schotland het eerste land in de wereld maakt dat gratis menstruatieproducten verstrekt aan iedereen die dat nodig heeft'', schreef zij op Twitter.
Menstruatie-armoede ook in Nederland
Ook in Nederland bestaat menstruatie-armoede, maar door een gebrek aan onderzoek is niet duidelijk hoe groot dit probleem is. Volgens Plan International heeft negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland soms te weinig geld om tampons of maandverband te kopen. Een groot probleem om het probleem in kaart te brengen is een dubbel taboe dat op menstruatie-armoede rust: je geldgebrek bespreken is al moeilijk, over je menstruatie praten komt daar nog eens bij. Om menstruatie uit de taboesfeer halen heeft Plan International ook een ongesteldheids-emoji ontwikkeld, een bloeddruppel. En is het Damesverband in het leven geroepen: een inzamelactie met als doel om 50.000 euro op te halen voor menstruatieproducten voor meisjes en vrouwen die last hebben van menstruatie-armoede