Up 2 Date

Ruud Gullit reageert op controverse rond blackface Oranje-fans

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ruud Gullit reageert op controverse rond blackface Oranje-fans

Tijdens de recente wedstrijd tussen Polen en Nederland zorgden enkele Nederlandse fans voor grote opschudding. Verkleed als voetballegende Ruud Gullit, inclusief zwartgeschminkte gezichten, lokten ze veel kritiek uit vanwege hun blackface-verschijning. Ruud Gullit heeft nu zelf zijn reactie gegeven op de situatie die zoveel discussie heeft veroorzaakt.

GEVOELIG ONDERWERP

De fans, die verkleed gingen als de iconische Gullit uit het EK van 1988, trokken wereldwijd de aandacht met hun pruiken en zwartgeschminkte gezichten. Vooral het laatste aspect veroorzaakte veel ophef. Social media ontplofte met reacties; blackface is namelijk een vorm van racisme, vergelijkbaar met de omstreden Zwarte Piet-traditie.

Humberto Tan, voorzitter van de commissie Mijnals die zich inzet tegen racisme in het voetbal, sprak hierover met De Telegraaf. “Ik zag de verkleedpartij aanvankelijk als een humoristische actie, maar blackface is een zeer gevoelig onderwerp,” verklaarde Tan. Hij wees erop dat de intentie belangrijk is, maar dat de actie toch "de gevoelige snaar van racisme raakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GULLIT REAGEERT

In een gesprek met Humberto Tan gaf Ruud Gullit zelf zijn mening over de situatie. “Ik voel me eigenlijk best vereerd,” liet Gullit weten. “Het herinnert me eraan dat mensen mijn prestaties nog steeds waarderen. De verkleedpartij was duidelijk bedoeld als eerbetoon aan een van de hoogtepunten van mijn carrière.”

Hoewel Gullit begrijpt dat blackface negatieve associaties heeft, ziet hij de actie in dit geval als een oprechte poging om zijn historische voetbalmomenten te vieren. De commissie Mijnals, onder leiding van Humberto, kwam tot de conclusie dat het in deze specifieke situatie ging om "een eerbetoon en niet om een racistische daad."

NIET DE BEDOELING

Daan, een van de fans die als Gullit verkleed was, sprak met Reality FBI over de kritiek. Hij benadrukte dat hun intentie nooit was om te kwetsen. “Onze bedoeling was puur om Ruud Gullit te eren voor zijn fantastische prestaties tijdens het EK van 1988,” vertelde Daan. Hij merkte op dat de meeste reacties ter plekke positief waren en dat veel Nederlanders en Poolse supporters met hen op de foto wilden. Ook feest-DJ 'Rasta-Ruud' heeft gereageerd en aangekondigt dat hij stopt met zijn Gullit-act.

Daan gaf ook aan dat de negatieve reacties voornamelijk van social media kwamen. “Het is jammer dat deze negatieve berichten zoveel aandacht krijgen. We hadden geen kwade bedoelingen. We wilden gewoon een legende vieren en hopen dat het toernooi even memorabel wordt als toen.”

Veel mensen op social media reageerden dat ze de fans wel snappen. Want wat is er mooier dan het eren van een Surinaams-Nederlandse sportlegende als Ruud Gullit? Het is moeilijk om te ontkennen dat dit iets moois is, alleen kan dit ook prima zonder zwarte schmink.

Ster advertentie
Ster advertentie