Gregory van der Wiel: "Ik kamp al ruim een jaar met paniekaanvallen en depressieve gevoelens"
- News
- Gregory van der Wiel: "Ik kamp al ruim een jaar met paniekaanvallen en depressieve gevoelens"
Profvoetballer Gregory van der Wiel keerde afgelopen zomer terug in de Eredivisie. De rechtsback van RKC Waalwijk heeft niet alleen fysiek een intense carrière gehad, maar ook mentaal gezien is het profvoetbal erg zwaar voor hem geweest. Dat schrijft de 32-jarige Amsterdammer op zijn website.
Mentale problemen
"Ik kamp al ruim een jaar met paniekaanvallen en depressieve gevoelens. Het begon allemaal toen ik thuis in Los Angeles aan het relaxen was. Ik wist niet wat mij overkwam en dacht gelijk aan een hartaanval", schrijft hij op zijn website. "Ik ging uit van fysieke klachten en liet me onderzoeken door verschillende ziekenhuizen en doktoren. Uit de onderzoeken kwam echter niets raars naar voren." Na dat onderzoek begon de voetballer zich te focussen op zijn mentale gezondheid.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Prestatiedruk
Hij is er toen achter gekomen dat zijn mentale problemen het resultaat zijn van het jarenlang negeren van emoties. "Als voetballer voelde ik altijd de druk van het moeten presteren, hoe ik me ook voelde. Ik heb mijn emoties altijd aan de kant geschoven en dat breekt zich nu jaren later op. Frustratie, boosheid, teleurstelling, droefenis. Ik heb deze gevoelens altijd opgekropt en ben gewoon verder gegaan met mijn leven en mijn loopbaan. Ik zei altijd tegen mijzelf dat het mij niet boeide."
Tegenslagen
Van der Wiel heeft een carrière met veel ups en downs achter de rug. Nadat de rechtsback vanuit Ajax naar het buitenland ging, had hij een paar ongelukkige jaren. Dit leek allemaal te veranderen toen hij bij Toronto FC terechtkwam, maar daar kreeg hij naar eigen zeggen 'de grootste tegenslag' te verwerken: "Ik hield van het team, de mensen en de stad. Ik zag mezelf daar nog vijf á zes jaar spelen. Toen, uit het niets, moest ik vertrekken vanwege een discussie met de coach, die ik zeer hoog had zitten. Dit deed heel erg pijn, dat doet het nog steeds."
Groot probleem
Van der Wiel is niet de enige profvoetballer met mentale problemen. Ricardo Kishna sprak gisteren nog openhartig met Andy van der Meijde over de problemen waar hij mee kampt. "In voetbal is het een taboe om je uit te spreken als het slecht met je gaat. We zijn allemaal mannetjes en willen allemaal voorop lopen. Ik heb een tijd het gevoel gehad dat ik gewoon dood ging. Elke avond als ik in bed lag, durfde ik mijn ogen niet dicht te doen, omdat ik bang was dat ik niet meer op zou staan. Ik kwam toen op een punt dat ik dacht: 'als ik dit nog langer blijf houden, wil ik er niet meer zijn'.
Van der Meijde herkent zichzelf ook in het verhaal van Van der Wiel en Kishna: "Voor de buitenwereld had ik alles. Veel geld, een Ferrari. Maar ik wilde mezelf van kant maken. Zo gek was ik. Het is niet alleen maar glitter and glamour. Voetballers zijn mensen, geen robots. Zij hebben ook gevoel en emoties."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.