Joris Vermeer zoekt in Suriname naar authentieke roti
- News
- Joris Vermeer zoekt in Suriname naar authentieke roti
Onderzoeksjournalist Joris Vermeer is gek op roti, hij noemt het zelfs zijn lievelingsgerecht, en was benieuwd waar het nu echt vandaan komt. Daarom doorkruiste hij voor het programma De Aardappeleters Suriname op zoek naar de authentieke roti. Fernando sprak Joris in Start en vroeg hem naar de bijzondere reis.
Joris: "Het is belangrijk om dat verhaal te vertellen. En niet alleen van roti hoor, maar van alle gerechten die je dagelijks zo naar binnen schept. Roti heeft zo'n fantastisch verhaal. Het is eigenlijk ook mijn lievelingseten en ik wist er zelf niet zoveel van."
Roti en de zwarte bladzijde van de koloniale geschiedenis
Het gerecht roti zoals we dat nu kennen heeft te maken met de afschaffing van de slavernij in 1863. Historicus Tanja Sitaram legde het uit in De Aardappeleters:
"De Hindoestanen kwamen als een soort vervanging van de tot slaaf gemaakten om op de plantages te werken. De afschaffing van de slavernij was in 1863 dus het was niet de bedoeling dat de slaven op de plantages bleven werken.[...] Vandaar dat de Hindoestanen in 1873 naar hier kwamen om het werk over te nemen."
Het waren vooral arme Hindoestanen die vanuit India naar Suriname kwamen, omdat zij gelokt werden. "Er werden mooie dingen beloofd: het land van melk en honing." Eenmaal in Suriname kwamen de Hindoestanen voor een teleurstelling te staan. Het werk op de plantages was hard en zwaar. "Ze moesten extra hard werken en werden onderdrukt."
Toch hadden de Hindoestanen het ervoor over en dat had alles te maken met het contract dat ze hadden getekend. Ze kregen na vijf jaar werken op de plantage een stukje grond in Suriname en honderd gulden premie. Dat deden veel Hindoestanen. "Dan konden ze op hun stukje grond hun eigen groenten verbouwen, hun eigen vee houden en hun eigen gerechten klaarmaken. Hun eigen lekkernijen, zoals roti."
Video niet beschikbaar
Belangrijke verhalen
Waarom Joris Vermeer het zo belangrijk vond om dit verhaal te vertellen? "Het is belangrijk dat we dit onthouden en dat iedereen weet hoe het zit. Er zit zo'n groot verhaal achter," vertelt hij aan Fernando in Start. En dat geldt niet alleen voor roti, want voor zijn programma ging hij ook op zoek naar de oorsprong van bijvoorbeeld de loempia.
"Er zit een heel verhaal van oorlog in Vietnam achter waarom die mensen hiernaar toe kwamen en loempiaatjes gingen rollen."