Waarom de explosie in Beiroet juist voor Libanon zo rampzalig is
- News
- Waarom de explosie in Beiroet juist voor Libanon zo rampzalig is
De heftige beelden van de gevolgen van de explosie in Beiroet hebben wereldwijd diepe indruk gemaakt. Geen één land zit uiteraard op zoiets te wachten, maar in Libanon kon het haast niet op een slechter moment gebeuren. Het land stond namelijk al op de rand van de afgrond en heeft al jaren te maken met gigantische problemen, die zelfs al voor de explosie haast niet meer op te lossen leken. Hoe heeft dat zover kunnen komen?
Crisis
Libanon is een relatief klein land in het Midden-Oosten. Het land is vier keer kleiner dan Nederland, maar telt wel een bevolking bijna zeven miljoen mensen, waarvan anderhalf miljoen vluchtelingen. Een flink overbevolkt land dus, wat de nodige problemen met zich meebrengt. Sanitaire voorzieningen zijn niet in optimale staat, de gezondheidszorg is matig en er is veel werkloosheid. Door jarenlange binnenlandse conflicten leeft het land al jaren in onrust en heerst er veel onvrede onder de bevolking over de regering. Bovenop al deze problemen, kwam daar ook nog eens de coronacrisis erbij. Veel mensen raakten ziek en konden niet goed geholpen worden.
Staatsschuld
Afgelopen maart kwamen al deze problemen tot een hoogtepunt, toen de regering bekendmaakte niet langer in staat te zijn om zijn leningen af te betalen. Libanon heeft een staatsschuld van 1,2 miljard dollar, maar kan het niet opbrengen om deze schuld af te lossen. De enorme staatsschuld is vooral het gevolg van grootschalige corruptie en wanbeleid binnen de regering. Daarom braken er grote protesten uit in maart. Demonstranten eisten dat de regering zou opstappen en wilden het land hervormen, maar helaas leidde dit nergens toe. Kortom, de situatie in Libanon kon haast niet slechter. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) zou maar liefst 40 procent van de bevolking in het aankomende jaar onder de armoedegrens komen te leven.
Explosie Beiroet
En toen: de explosie in Beiroet. De hoofdstad van het land is compleet verwoest, straten liggen in puin, de ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonde burgers nauwelijks meer aan en veel mensen zijn hun bezittingen kwijt. Daarnaast is de haven van de stad, de voornaamste inkomstenbron, volledig verwoest. Een regelrechte ramp dus en veel experts vragen zich dan ook af of Libanon hier ooit nog bovenop zal komen.
Tamara (23) heeft familie in Libanon en bekommert zich enorm om het lot van de Libanezen. "Het is een ramp bovenop een ramp. Libanon is nooit hersteld sinds de burgeroorlog. De regering is ook schuldig, want zij hebben de burgers nooit beschermd terwijl ze wisten dat er gevaarlijke opslag lag opgeslagen in de stad."
Lichtpuntjes
Toch zijn er wel kleine lichtpuntjes. De Libanese premier kondigde deze week aan dat de regering gaat aftreden, iets waar eerder nog geen sprake van was, ondanks de aanhoudende protesten. Wereldwijd is er meer aandacht dan ooit voor de situatie in Libanon en wordt er massaal geld gedoneerd.
Hulp hard nodig
Hulp is nog altijd hard nodig en ook jij kan helpen. Via Giro555 kun je geld doneren dat gebruikt zal worden om slachtoffers te helpen, medische noodvoorzieningen aan te leveren en de bevolking te ondersteunen bij de wederopbouw van de stad. Lees hier meer over de situatie in Beiroet.
Zoekresultaten
Lees ook
Up 2 Date
Al meer dan 2 miljoen euro binnen op Giro555 voor BeiroetEntertainment
The Weeknd doneert $300.000 aan door zijn manager gestarte hulpactie voor BeiroetFunX Rotterdam
Rotterdamse Sabrine zamelt geld in voor weeskinderen in BeiroetUp 2 Date
Saoedi-Arabië waarschuwde Duitsland voor dader kerstmarktaanslag: waarom werd er niets gedaan?