Up 2 Date

Zorgpremie gaat fors stijgen in 2025: dit ga je waarschijnlijk meer betalen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zorgpremie gaat fors stijgen in 2025: dit ga je waarschijnlijk meer betalen

Prinsjesdag komt eraan en zoals elk jaar lekken er weer een aantal plannen uit voordat de derde dinsdag van september officieel is. Dit jaar is er nieuws over de zorgpremie: die gaat flink omhoog in 2025. Volgens bronnen stijgt de premie met meer dan 100 euro per jaar.

Uitgelekte cijfers

De zorgpremie zal volgens uitgelekte cijfers met bijna 10 euro per maand stijgen. Dat komt neer op een jaarpremie van rond de 1900 euro, in plaats van de 1792 euro die we dit jaar betalen. In concrete cijfers betekent dit dat je maandelijks iets meer dan 158 euro kwijt zal zijn aan je zorgverzekering, ten opzichte van net onder de 150 euro nu. Als je nagaat dat we in 2006 nog 88 euro per maandbetalen, is dit natuurlijk een bizarre stijging.

Verzekeraars bepalen zelf

Het is echter nog niet zeker of je dit bedrag ook daadwerkelijk moet gaan betalen. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid elk jaar een schatting maakt van de gemiddelde zorgpremie, bepalen de zorgverzekeraars uiteindelijk zelf hoeveel ze in rekening brengen. Soms houden verzekeraars de premie iets lager door hun financiële reserves in te zetten. De definitieve premies worden op 12 november bekendgemaakt, en je hebt dan tot het einde van het jaar de tijd om eventueel van zorgverzekering te wisselen, wat je flink wat geld kan besparen.

Hoger zorgtoeslag

Goed nieuws voor mensen die zorgtoeslag ontvangen: de toeslag gaat ook omhoog, zodat zo’n driekwart van de hogere premie wordt gecompenseerd. Daarmee kunnen huishoudens met lagere inkomens deze stijging makkelijker opvangen. Zorg dat je alles goed in de gaten houdt en bekijk op tijd of overstappen naar een andere zorgverzekering voor jou voordeliger is. Op 12 november maken alle zorgverzekeraars de premies bekend.

Ster advertentie
Ster advertentie