Up 2 Date

OM eist celstraffen van een jaar voor stiekem afdoen condoom

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. OM eist celstraffen van een jaar voor stiekem afdoen condoom

Het OM eist in twee rechtszaken een jaar celstraf tegen twee mannen die tijdens de seks hun condoom af hebben gedaan zonder medeweten van hun bedpartners. Dit wordt ook wel stealthing genoemd. Ook wordt geëist dat de twee mannen een schadevergoeding van duizenden euro's betalen aan de slachtoffers. In Nederland is nog niet eerder een zaak over stealthing voor de rechter verschenen. Sara Dekker, expert seksueel grensoverschrijdend gedrag, vertelt er in Start met Fernando meer over.

Sara Dekker over stealthing

Strafbaarheid

Iemand aanklagen voor stealthing is op dit moment nog moeilijk, omdat het nog niet strafbaar is. Wel kan een verdachte veroordeeld worden voor dwang, omdat diegene iemand heeft gedwongen om onveilige seks te hebben. Volgens Sara heeft het Openbaar Ministerie er daarom ook voor gekozen om twee zaken aan te dragen voor de rechter. "Ze leggen de vraag neer bij de rechter hoe hiermee om te gaan, want het komt steeds vaker voor."

Verdachten

Het OM beschouwt de twee zaken als verkrachting. In het eerste strafproces staat Khaldoun K. uit Rotterdam terecht. Hij had een afspraak met iemand die hij had ontmoet via een datingsite. Ze stemden er beiden mee in om seks met elkaar te hebben, op voorwaarde dat de verdachte een condoom zou gebruiken. Toen ze bezig waren, zou de verdachte stiekem het voorbehoedsmiddel hebben afgedaan. In de andere zaak staat Ruben R. terecht. Hij stelde bij zijn bedpartner voor om een condoom te gebruiken, omdat ze anale seks gingen hebben, maar claimt deze vervolgens te zijn 'vergeten' om te doen. De rechtbank in Dordrecht doet op 14 maart uitspraak over de twee zaken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewijs

Sara vertelt dat het bij stealthing gaat om gedwongen, onveilige seks. "Als het goed is, gebeurt seks op basis van vertrouwen en wederzijdse toestemming. Bij deze twee zaken is er wel toestemming gegeven, maar met de voorwaarde het veilig te doen." Ze is van mening dat als je je niet aan die voorwaarde houdt, het een straf verdient.

Andere landen

Er zijn maar weinig landen waar stealthing strafbaar is. Op dit moment is dat het geval in België, Engeland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en in de Amerikaanse staat Californië. Er hebben in totaal nog maar drie strafzaken over stealthing plaatsgevonden. In Californië kreeg een man zes maanden celstraf en een geldboete, in Engeland kreeg een man twaalf jaar en in Australië kreeg een man drie jaar en negen maanden celstraf. De straffen wijken heel erg van elkaar af, omdat ieder land het anders berecht.

Slachtoffer

Vorig jaar vertelde Ismay aan FunX over hoe zij slachtoffer werd van stealthing. Tot haar grote schrik zag ze ineens een lege condoom naast haar liggen na de seks. Haar ex-vriendje had die stiekem afgedaan toen ze bezig waren. "Hij begon op een lacherige manier tegen me in te praten. Hij zei: 'Het is toch niet zo erg? Je slikt de pil, die zag ik op je nachtkastje.'"

Hulp

Als je slachtoffer bent geworden van stealthing adviseert Sara om binnen zeven dagen na het delict contact op te nemen met Centrum voor Seksueel Geweld. Dit kan geheel anoniem. "Zij kunnen helpen bij het veilig stellen van het bewijsmateriaal, het doen van aangifte en het testen voor eventuele soa's of zwangerschappen", aldus Sara.

Ster advertentie
Ster advertentie