Pas op: make-up van Douglas en HEMA kan asbest bevatten
- News
- Pas op: make-up van Douglas en HEMA kan asbest bevatten
In make-up die wordt verkocht bij HEMA en Douglas is asbest gevonden, dat heeft EenVandaag vanmorgen laten weten. Het gaat om My Cheek Palette Blush van Douglas en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin van HEMA. De producten liggen op dit moment nog gewoon in de winkel.
Drie tests
Samen met Expertisecentrum Asbest en Vezels (ECAV) liet EenVandaag de make-up in drie labs testen op de aanwezigheid van asbest. Bij alle drie de tests werd asbest aangetroffen in de make-up. Al eerder moest Douglas make-up uit de schappen halen wegens asbestvervuiling. Om die reden lieten EenVandaag en ECAV meer make-up uit de winkel testen op de aanwezigheid van asbest.
Waarom is asbest gevaarlijk?
Volgens een onderzoek van het RIVM uit 2018 is er een kleine kans dat je op termijn gezondheidsschade oploopt. Volgens professor Arthur Frank is die kans misschien klein, maar de kans is er wel, zo vertelt hij aan EenVandaag. Je kunt er kanker van krijgen, ook al kan dat 40 tot 50 jaar duren na blootstelling van asbest. De vervuilde make-up kan in je longen terecht komen wanneer je het aanbrengt op je gezicht en de asbestvezeltjes door de lucht gaan dwarrelen.
Toch nog te koop in de winkel
EenVandaag ging in gesprek met de winkelketens na het onderzoek en de make-up werd een tijd uit de schappen gehaald. HEMA en Douglas hebben toen hun producten zelf laten testen door twee andere onderzoeksbureaus en daar werd geen asbest aangetroffen. Vervolgens werden de producten weer in de winkel verkocht.
Waarom vindt het ene onderzoek wel asbest en het andere niet? Ten eerste gebruiken de labs verschillende onderzoeksmethoden. Ten tweede kan het simpelweg zijn dat het ene product uit de lijn wel asbest bevat en het andere product toevallig niet. Je zult dus heel veel make-up moeten testen om uit te zoeken in hoeveel gevallen er asbest voorkomt. De vraag is nu: als de onderzoeksmethoden zo verschillen, moeten Douglas en HEMA hun make-up dan niet laten testen door dezelfde labs? En: moeten Douglas en HEMA deze make-up niet permanent uit de schappen halen als er dus wel een kans bestaat dat er asbest in zit? Laat weten wat je ervan vindt in de onderstaande poll.
Hoe asbest precies terecht komt in de make-up is hier te lezen.