Verwarring over nieuwe coronaregels: winkels wel open voor pakketservice?
- News
- Verwarring over nieuwe coronaregels: winkels wel open voor pakketservice?
Nederland is vandaag in een lockdown gegaan, maar er heerst nog aardig wat verwarring over de nieuwe coronamaatregelen. Zo heeft premier Rutte gisteren laten weten dat alle niet-essentiële winkels moeten sluiten, maar wanneer ben je als winkel essentieel? En hoe zit het met de pakketpunten in niet-essentiële winkels?
Update 16 december:
Het kabinet heeft besloten dat winkels als HEMA, Action en Wibra toch niet open mogen. Vandaag zal worden aangekondigd dat de regels worden aangescherpt. "Dit is niet het moment om de randen van de regels op te zoeken", aldus minister Hugo de Jonge.
Essentieel?
Alle winkels die producten verkopen die in de eerste levensbehoeften voorzien, mogen openblijven. Dit zijn bijvoorbeeld winkels die eten, drinken en medicijnen verkopen, zoals supermarkten, bakkers en slijterijen, maar ook opticiens, dierenspeciaalzaken en tankstations. Zij mogen ook in 'beperkte mate' de non-food artikelen uit hun assortiment verkopen. Op de website van Rijksoverheid vind je een overzicht van winkels die open mogen blijven.
Wél rookworsten, geen onderbroeken
De verwarring ontstaat bij winkels die zowel eten en drinken als andere producten verkopen, zoals HEMA. Hoewel warenhuizen niet op de lijst staan, blijven hun winkels toch open. Ze hopen zo de supermarkten een beetje te kunnen ontlasten. Dat mag van de overheid, maar alleen als normaal gesproken ten minste 30% van de omzet uit essentiële producten komt. Andere producten moeten nu worden afgeschermd of uit de winkel worden gehaald, zodat klanten alleen terechtkunnen voor levensmiddelen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Afhaalservice
Net als de horeca mogen ook sommige winkels gebruik maken van hun bestel- en afhaalservice. Het gaat hierbij om bouwmarkten en doe-het-zelf-winkels. Ook fietsenmakers, garages, stomerijen en kledingmakers mogen openblijven, maar alleen voor hun diensten en niet om dingen te verkopen.
Pakketjes ophalen
Veel winkels zoals boekhandels, tabakszaken en bouwmarkten hebben een pakketpunt. Die pakketpunten mogen wel openblijven, mede omdat er deze tijd extra veel online wordt besteld. De desbetreffende winkels mogen daarom open, maar alleen als servicepunt voor pakketjes en niet om spullen te verkopen.
Voor veel van dit soort winkels is het erg duur om op deze manier open te blijven. Aan de pakketservice verdient een winkel namelijk bijna niks en ondertussen loopt de winkelier klanten mis aan webshops. Ter compensatie geven bezorgdiensten als PostNL en DHL daarom vergoedingen aan winkels. Zij betalen hen een bepaald bedrag per uur of dag dat ze openblijven. Op die manier kunnen er genoeg pakketpunten openblijven.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vermoeide bezorgers
Veel pakketbezorgers houden hun hart vast voor de drukte die gaat komen. Ze maken zich zorgen om de werkdruk voor de koeriers, die nu al bekaf zijn. Voor de lockdown werd namelijk al een enorm aantal pakketjes bezorgd. PostNL stuurde daarom al 1000 extra bezorgers op pad. In totaal zijn dat er nu zo'n 5500 per dag die zo'n 1,5 miljoen pakketjes bezorgen, aldus een woordvoerder tegen RTL.
Opheldering
Verschillende winkeliers hebben samen met de brancheorganisatie opheldering over de lockdownregels gevraagd aan het ministerie van Economische Zaken. Die laat aan RTL Nieuws weten "zich te buigen over de kwestie".