Up 2 Date

Aleyna (24) overlijdt twee dagen na cosmetische ingreep in Turkije: "Besefte niet waar ze aan begon"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Aleyna (24) overlijdt twee dagen na cosmetische ingreep in Turkije: "Besefte niet waar ze aan begon"

Een 24-jarige Nederlander uit Druten is in juli overleden nadat ze naar Turkije vertrok voor een cosmetische ingreep. De ouders van Aleyna Borzkurt stappen nu naar de media om hun verhaal te doen: "Ze is slachtoffer van reclames op sociale media", zeggen ze tegen het AD.

Cosmetische ingreep blijkt fataal

Aleyna Borzkurt vertrok halverwege juli naar een Turks privéziekenhuis voor de cosmetische ingrepen, twee dagen later zakte ze in elkaar bij het instappen van een taxi. "Doe het nu niet, doe zoiets nu gewoon in Nederland en in etappes", zeiden haar ouders tegen hun 24-jarige dochter.

De ouders van Aleyna Borzkurt hadden een slecht voorgevoel voordat hun dochter vertrok naar hun vakantiehuis in het Turkse Kusadasi. Daar betaalde zij zo'n 6000 euro voor cosmetische ingrepen, waaronder een liposuctie en een buikwandcorrectie. "Het was een hele forse ingreep, drie cosmetische operaties in één. Zeven uur moest ze onder narcose. Ze was er speciaal voor naar Turkije gereisd zei ze, omdat zoiets in Nederland niet zomaar zou kunnen."

Twee dagen lang probeerden de ouders van Aleyna Borzkurt haar om te praten. De 24-jarige had een jaar eerder al een maagverkleining in Nederland gehad. Ze verloor tientallen kilo’s. "Het feit dat zo’n ingreep als in Turkije in Nederland niet zomaar zou kunnen riep bij ons vraagtekens op. Dat zal z'n redenen hebben, dachten we”. We hadden het idee dat ze de gevolgen onderschatte en niet besefte waar ze aan begon. Ze wilde het écht. Het was haar voorgespiegeld dat het snel en simpel zou gaan."

Vertrek uit privé ziekenhuis

Het leek goed te gaan, Aleyna liep twee dagen na de operatie het privéziekenhuis uit. Een vriendin die in Turkije woont wachtte haar op en liep mee naar een taxi die klaarstond, Aleyna Borzkurt zakte tijdens het instappen in elkaar.

De geschrokken vriendin rende de kliniek in en het personeel haalde de 24-jarige op met een brandcard. Binnen wordt een reanimatie in gang gezet, de vriendin moest eerst nog €350 aftikken omdat ze hierdoor langer in de kliniek moest blijven.

Autopsie en onderzoek

Het ziekenhuis vraagt na het tragische nieuws aan de ouders of ze een autopsie willen, maar twee rouwende inwoners van Druten besluiten in alle emotie van niet. Ze willen hun dochter snel begraven, iets waar ze nu spijt van hebben. De ouders hebben twee advocaten in de arm genomen en het privéziekenhuis aangeklaagd. Er loopt momenteel een onderzoek van het Openbaar Ministerie en het lichaam van Aleyna wordt waarschijnlijk alsnog uit het graf gehaald voor een autopsie.

Anderen waarschuwen voor risico’s

De ouders van Aleyna Borzkurt brengen het verhaal naar buiten om anderen te waarschuwen. Aleyna heeft het niet overleefd, maar misschien kan de familie anderen hiervoor wel behoeden. "Ze is het slachtoffer van allerlei reclames en mooie reels op sociale media, waarin zulke klinieken als vijfsterrenhotels worden getoond. We hopen dat andere jeugdigen inzien dat er grote gevaren aan zitten."

Volgens Edin Hajder, plastisch chirurg en bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), zijn zulke operaties in Nederland niet mogelijk: "De meest uitgebreide buikwandcorrectie in een Nederlandse privékliniek duurt drie uur. Veel langer dan dat willen we buiten een ziekenhuis niet opereren. Anders worden de risico’s te groot." Edin Hajder noemt het schandalig, volgens haar zijn sommige gevallen binnen Turkse klinieken zelfs crimineel.

Ster advertentie
Ster advertentie