Up 2 Date

Verschillende landen veroordelen Israëlische politie-inval in Al-Aqsamoskee

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Verschillende landen veroordelen Israëlische politie-inval in Al-Aqsamoskee

De inval in de Al-Aqsamoskee door de Israëlische politie wordt door verschillende landen sterk veroordeeld. Onder meer Turkije, Canada, Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun zorgen geuit over de toegenomen spanningen rond de Tempelberg tijdens de ramadan.

Twaalf gewonden

De Israëlische politie viel dinsdag de Al-Aqsamoskee binnen waar Palestijnse moslims aan het bidden waren. Daarbij zijn zeker twaalf Palestijnen gewond geraakt en ruim vierhonderd arrestaties verricht. Volgens de Israëlische politie was de inval noodzakelijk, omdat 'gemaskerde onruststokers' zich met vuurwerk, stokken en stenen hadden opgesloten in de moskee. Ook zouden ze de toegang tot de moskee hebben geblokkeerd.

Onlusten gingen door

Ook op woensdagochtend was het nog onrustig rond de Al-Aqsamoskee. Op beelden die rondgaan op social media is te zien dat Israëlische politieagenten met wapenstokken inslaan op Palestijnen en hen hardhandig wegvoert. Tijdens de inval gebruikte de politie ook rubberen kogels en verdovingsgranaten. Daarbij zijn zes Palestijnen gewond geraakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Onacceptabel'

Verschillende wereldleiders hebben gereageerd op de aanvallen van de Israëlische politie. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is de inval in de Al-Aqsamoskee door de Israëlische politie tijdens de ramadan "onacceptabel". "Ik veroordeel de misdaden tegen moslims in naam van mijn land en volk, en ik roep op om de aanvallen zo snel mogelijk te stoppen", aldus Erdogan. "Een hand op de Al-Aqsa-moskee leggen en de heiligheid ervan vertrappen, is voor ons een grens die wordt overschreden." Ook de Verenigde Arabische Emiraten roepen de Israëlische regering op om verdere de aanvallen te stoppen om instabiliteit in de regio te voorkomen.

De Canadese premier Justin Trudeau bekritiseert de wijze waarop Israël met Palestijnen omgaat. "We maken ons grote zorgen over de retoriek van de Israëlische regering en de hervormingen van het gerechtelijk apparaat. We maken ons ook zorgen over het geweld rond de Al-Aqsamoskee."

Historische status respecteren

Ook Marokko veroordeeld het optreden van de Israëlische politie rond de Tempelberg. Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Israël op om de religieuze en historische status van Jeruzalem en de heilige plekken in de stad te respecteren om te voorkomen dat er onrust uitbreekt in het Midden-Oosten. Marokko is één van de weinige Arabische landen die Israël erkent als land. Het Noord-Afrikaanse land werkt sinds december 2020 nauw samen met Israël op het gebied van defensie en veiligheid. Dat neemt niet weg dat het land zich uitspreekt tegen de behandeling van Palestijnen door de Israëlische overheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Raketaanvallen

Kort na de inval van dinsdag werden vanuit de Gazastrook meerdere raketten afgevuurd in de richting van Israël. Israël reageerde daarop door luchtaanvallen uit te voeren op Gaza. Daarbij zouden twee trainingskampen zijn getroffen, die gelegen zijn in Gaza-stad en in een vluchtelingenkamp. Volgens het Israëlische leger ging het om locaties waar wapens zouden worden geproduceerd en opgeslagen door Hamas.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de Israëlische politie geweld gebruikt tegen moslims tijdens de ramadan. In mei 2021 trad de politie ook al hard op tegen Palestijnen die rond de Tempelberg aan het protesteren waren tegen de gedwongen onteigeningen en huisuitzettingen in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Een jaar later viel de politie de Al-Aqsamoskee binnen, waarbij ruim 170 gewonden vielen en meer dan 300 arrestaties werden verricht.

Heilige plek

De Tempelberg, waarop de Al-Aqsamoskee ligt, is voor zowel joden als moslims de heiligste plaats in Oost-Jeruzalem. Voor moslims is de Al-Aqsamoskee de op twee na heiligste moskee ter wereld,, terwijl de Tempelberg, waar ooit de belangrijkste joodse tempel stond, de heiligste plek ter wereld is voor joden.

Extreemrechtse Israëlische nationalisten vinden dat ze het recht hebben om te bidden op de Tempelberg. Echter, Israël en Jordanië hebben in 1967 een reeks afspraken gemaakt die niet-moslims verbiedt om te bidden op de heilige plek. Net als vorig jaar vallen de ramadan en Pesach (Joods Pasen) samen, waardoor er gevreesd wordt dat de situatie rond de Tempelberg verder zal escaleren.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie