Up 2 Date

Zo maken oplichters online sneaky misbruik van het coronavirus

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Zo maken oplichters online sneaky misbruik van het coronavirus

Oplichters maken deze dagen sneaky gebruik van het coronavirus en de angst die mensen daarvoor hebben. Eerder waren er al berichten over phishing-smsjes en zogenaamd antibacteriële bankpassen, maar uit inventarisaties van de politie en de Fraudehelpdesk is gebleken dat er ook nieuwe vormen van oplichting ontstaan.

Nepmails en whatsappjes

Een nepmail van het RIVM met ingebouwde hack-software of een WhatsApp-berichtje met een oplossing voor je werkloosheid waarmee je bankgegevens gestolen worden: oplichters spelen graag in op actuele gebeurtenissen. Misschien dat je zelf denkt: 'daar trap ik niet in', maar je bezorgde buurvrouw, opa of schoonmoeder is er misschien wel vatbaar voor. Veel mensen zijn in deze periode namelijk wat angstiger dan normaal, wat ze kwetsbaarder maakt voor trucjes, zo stelt Theo van der Plas, Programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime van de politie.

Nog meer trucjes

De afgelopen weken zijn er al meerdere valse webshops offline gehaald die mondkapjes, zelftests en andere anti-coronaspullen aanboden, om het vervolgens nooit te leveren. Ook worden mensen verleid met zogenaamd goedkopere energiecontracten of investeringen in cryptovaluta. Naast het inspelen op de angst, maken cybercriminelen ook misbruik van de drang om te helpen. Zo gaan er neppe oproepen rond om geld te doneren, zogenaamd namens een goed doel of bekend persoon.

Internetvandalisme

Om dit soort fraude en oplichting rondom het coronavirus tegen te gaan, zijn het Landelijk Meldpunt Internetoplichting en de cybercrimeteams van de politie deze dagen extra actief. Ze zeggen ook te letten op jongeren die 'uit verveling aan internetvandalisme gaan doen'. "Als politie waarschuwen we jongeren om niet online te gaan experimenteren. Zij realiseren zich vaak niet dat het in veel gevallen strafbaar is om iemands wachtwoord te kraken of zonder toestemming te zoeken naar kwetsbaarheden op een website. Je bent vaak maar één klik verwijderd van het plegen van cybercrime", aldus Theo.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie