Up 2 Date

Helft vechtsporters en kwart krachtsporters gebruikt doping

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Helft vechtsporters en kwart krachtsporters gebruikt doping

Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet alleen topsporters stimulerende middelen gebruiken om betere sportprestaties te leveren. Volgens cijfers van het sociaalwetenschappelijke onderzoeksinstituut Mulier gebruikt bijna een kwart van de mensen die aan krachtsport doen een vorm van doping. Onder vechtsporters gaat het zelfs om 47 procent.

Doping

Voor het onderzoek ondervroeg Mulier ruim 2200 sporters, anoniem, die één à twee keer per week aan kracht- of vechtsport doen. Onder doping worden alle verboden middelen verstaan die in het Nationaal Dopingreglement staan, zoals anabole steroïden, peptidehormonen en andere verboden stimulantia. Van die lijst worden anabole steroïden het vaakst gebruikt: 22 procent van de krachtsporters en 38 procent van de vechtsporters gebruiken die middelen.

Bijwerkingen

Het gebruik van doping kan vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Pim de Ronde, internist en oprichter van een anabolen-polikliniek, legt in gesprek met NOS uit wat negatieve effecten kunnen zijn van dopinggebruik. "Het verstoort de hormoonhuishouding en daarmee dus ook de vruchtbaarheid. Daarnaast leidt het tot een verstoring van het cholesterolprofiel, de bloeddruk stijgt een beetje, er kan een vette huid optreden, stemmingswisselingen en de hartspier kan dikker worden. Kortom: het heeft effecten op allerlei organen."

Brief Tweede Kamer

Naar aanleiding van het onderzoek heeft Minister Helder (Sport) een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Zij zegt dat doping, samen met matchfixing, een bedreiging vormt voor de integriteit en maatschappelijke waarde van sport.

Ster advertentie
Ster advertentie