Alle telefoon- en internetverbindingen in Gazastrook afgesloten na Israëlische aanvallen
- News
- Alle telefoon- en internetverbindingen in Gazastrook afgesloten na Israëlische aanvallen
Inwoners van de Gazastrook werden vrijdag verder geïsoleerd van de buitenwereld nadat Israëlische aanslagen het telefoon- en internetnetwerk van het gebied vernietigden. Paltel, de voornaamste telecomprovider in Gaza, gaf aan: "Als gevolg van de onophoudelijke Israëlische bombardementen zijn alle communicatieverbindingen met de buitenwereld verbroken."
BEZORGD EN BEPERKT
De Palestijnse hulporganisatie Palestine Red Crescent Society uitte haar bezorgdheid over het abrupte verlies van communicatie en gaf aan: "We hebben elk contact met onze operatiekamer in Gaza verloren." Ze benadrukten de kritieke situatie: "Dit beperkt ernstig de capaciteit van onze medische teams om noodzakelijke medische ingrepen uit te voeren." Volgens technologie-analisten was Paltel de laatste operationele telecomprovider in het gebied. Dit heeft ernstige gevolgen voor de mogelijkheid van inwoners en organisaties om te communiceren en noodhulp te coördineren.
GEEN CONTACT MOGELIJK
Buitenlandse media, waaronder The New York Times, meldden dat hun verslaggevers de afgelopen uren geen contact konden krijgen met de inwoners van Gaza. Vorige week meldde CDAC Network, gespecialiseerd in communicatie in rampgebieden, al dat de infrastructuur voor communicatie in Gaza zeer ernstig was aangetast. Deze schade resulteerde in bijna volledige internetblack-outs en het uitvallen van telefoonlijnen. Ze voegden toe dat frequente stroomuitvallen in het gebied ook het opladen van mobiele apparaten bemoeilijken.
Deze acties, die de communicatielijnen van een heel volk afsnijden, benadrukken de ernst van de situatie in Gaza en de noodzaak voor onmiddellijke internationale aandacht en actie.
Wat gebeurt er in Palestina?
Palestina wordt al tientallen jaren illegaal bezet door Israël. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.
Apartheid
De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen, die Amnesty International beschrijft als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in hun rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep."
Lees ook
Up 2 Date
Meisje (15) schiet leraar en scholier dood op een school in WisconsinUp 2 Date
Saoedi-Arabië waarschuwde Duitsland voor dader kerstmarktaanslag: waarom werd er niets gedaan?Up 2 Date
Meta en Amazon zetten streep door diversiteitsinitiatieven: maar waarom?Up 2 Date
Geert wilders wilde 5 jaar gevangenisstraf voor bezit van Koran invoeren