Kabinet helpt bedrijven en zelfstandigen met noodpakket tijdens coronacrisis
- News
- Kabinet helpt bedrijven en zelfstandigen met noodpakket tijdens coronacrisis
Het kabinet gaat miljarden euro's uittrekken voor een speciaal noodpakket om te voorkomen dat mensen hun baan verliezen of dat bedrijven omvallen door de gevolgen van het coronavirus. Minister Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) maakten zeven forse maatregelen bekend die de overheid wel tientallen miljarden kunnen gaan kosten en uitgebreid zullen worden als het nodig is. Zo wordt onder andere de werktijdverkorting uitgebreid, kunnen zzp'ers via een spoedprocedure de bijstand in en staat de overheid garant voor een groot deel van bedrijfsleningen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Oproepkrachten en nulurencontracten
De werktijdverkorting gaat van 75 procent naar 90 procent en wordt ook beschikbaar gesteld voor oproepkrachten en werknemers met nul-uren-contracten. De deeltijd-WW geldt alleen voor bedrijven waarbij de omzet met minstens 20 procent is gedaald.
zzp'ers
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat ze zzp'ers niet in de kou kunnen of zullen laten staan. De bijstandsverlening voor zelfstandigen (Bbz) wordt uitgebreid voor zzp'ers. Als zij het financieel moeilijk krijgen door het coronavirus, kunnen ze via een versnelde procedure een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente. Dat wordt een gift voor maximaal drie maanden. "Deze twee regelingen zijn bedoeld als reddingsboei, maar dit kabinet zet alles op alles voor ondernemers, groot en klein, zo goed mogelijk door de crisis heen te helpen."
Bedrijfsleningen
De overheid gaat ook garant staan voor groot deel van bedrijfsleningen, zodat het midden- en kleinbedrijf (mkb) makkelijker geld kan lenen. Deze regeling heet de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB) en wordt verruimd. Het kabinet gaat hier 300 miljoen euro voor vrij maken. Wil je meer weten over de maatregelen? Check dan dit NOS-artikel.
Zo snel mogelijk
Het noodpakket is nog niet helemaal rond en moet nog ingericht worden. Dat gebeurt echter zo snel mogelijk volgens de ministers. Mensen die nu al in de problemen zitten, moeten nog even geduld hebben: "We werken keihard aan een regeling en proberen we de voorschotten snel rond te krijgen", zegt de minister Koolmees. "Zodra we meer weten, maken we dat bekend. Daar zijn wij dag en nacht mee bezig."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Duitse steden willen nieuwe coronamaatregelen en mondkapjesplicht terugFunX Beseft
Je leven on hold door Long COVID: "Spontaan met vrienden op stap kan niet meer"Up 2 Date
Werkgevers willen coronaregels terug om besmettingen onder controle te houdenUp 2 Date
80.000 toeristen vast op Chinees eiland door lockdown