Up 2 Date

Fotograaf ontmaskert framing: beelden van Maccabi-fans verdraaid door internationale media

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Fotograaf ontmaskert framing: beelden van Maccabi-fans verdraaid door internationale media

Het leek een simpele reportage over een uit de hand gelopen voetbalavond in Amsterdam, maar de beelden van fotograaf Annet de Graaf kregen een totaal andere lading. Haar video's van agressieve Maccabi-fans werden door internationale media gebruikt om een ander verhaal te vertellen: dat Israëlische supporters massaal werden aangevallen in de hoofdstad.

Van daders naar slachtoffers

De Graaf was donderdagavond getuige van hoe een groep van 150 tot 200 Maccabi-supporters met zwaar vuurwerk en stalen pijpen door de straten van Amsterdam trok. Ze filmde hoe de fans geweld pleegden tegen voorbijgangers en de politie, beelden die ze later verkocht aan persbureau Reuters. Tot haar verbazing verschenen de video’s echter met een compleet andere context op grote nieuwszenders zoals ARD en CNN. Deze media gebruikten de beelden om te suggereren dat de Israëlische supporters slachtoffer waren van antisemitisch geweld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beelden verdraaid

“Ze hebben mijn beelden verdraaid”, zegt De Graaf teleurgesteld. “Het lijkt alsof Amsterdammers op oorlogspad waren, terwijl ik juist filmde hoe Maccabi-fans zichzelf bewapenden en rellen veroorzaakten.” ARD heeft inmiddels excuses aangeboden en een rectificatie geplaatst.

Het incident toont hoe beelden zonder context wereldwijd een eigen leven kunnen gaan leiden. Volgens De Graaf is het nu lastig om het narratief te veranderen. “De framing is zo sterk dat niemand straks de uitkomsten van het onderzoek nog gelooft”, zegt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie wereldleiders en Halsema

Het verdraaien ging verder dan alleen de media. Wereldleiders spraken hun afschuw uit over de rellen. De Israëlische premier Netanyahu stuurde zelfs vliegtuigen om landgenoten op te halen, terwijl de Amerikaanse president Joe Biden zich uitliet over de beelden. Burgemeester Halsema noemde de avond een “gitzwarte dag” en noemde het antisemitisme.

Ster advertentie
Ster advertentie