Up 2 Date

Gevangenisbewaarders in VS vervolgd om vermeende racistische moord op zwarte gevangene

foto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Gevangenisbewaarders in VS vervolgd om vermeende racistische moord op zwarte gevangene

Vier bewaarders van een gevangenis in de Amerikaanse staat Missouri worden vervolgd voor de moord op een zwarte gevangene. Volgens de aanklagers zouden de bewaarders de 38-jarige Othel Moore met opzet van het leven hebben beroofd.

Moord

Op 8 december vorig jaar werd de cel van Othel Moore door de bewaarders doorzocht op verboden goederen zoals wapens en drugs. Daar kreeg hij van de bewaarders te horen dat hij stil moest zijn. Toen Moore vroeg waarom, werd hij door de bewaarders in zijn gezicht gespoten met pepperspray. Vervolgens kreeg hij een spuugkap over zijn hoofd en werd hij vastgebonden. Moore zou meermaals om hulp hebben geschreeuwd en ook hebben aangegeven dat hij niet kon ademen. De 38-jarige gevangene werd twintig minuten lang alleen gelaten. Toen de bewaarders terugkwamen was Moore al bewusteloos. Niet lang daarna overleed hij. Volgens de lijkschouwer is hij overleden door verstikking.

Geen bewijs van verzet

Volgens het politieonderzoek zou Othel Moore goed hebben meegewerkt aan de doorzoeking van zijn cel. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de gevangene zich hier fysiek of verbaal tegen verzette. De vier bewaarders worden nu door de aanklager vervolgd voor moord. Een bewaarder wordt vervolgd voor doodslag. Daarnaast heeft ook de gevangenisdirecteur plaatsgemaakt voor een vervanger.

Racistisch motief

Voor de advocaat van de nabestaanden van Othel Moore is het duidelijk: Moore moest dood omdat hij een zwarte man was. "Er is sprake van systematisch racisme en ongrondwettelijke mishandelingen in de gevangenissen van Missouri. Het is George Floyd 3.0 in een gevangenis."

Ster advertentie
Ster advertentie