Up 2 Date

Bizarre onthullingen: TikTok boost "mooie" mensen en wist af van strippende tieners

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Bizarre onthullingen: TikTok boost "mooie" mensen en wist af van strippende tieners

Uit recent opgedoken documenten blijkt dat TikTok actief mensen in het algoritme boost die als "aantrekkelijk" worden beschouwd en tieners sneller verslaafd maakt dan verwacht. Het platform blijkt zich al langer bewust te zijn van de mogelijke schade die het kan aanrichten.

Strippende tieners op TikTok Live

Een intern onderzoek van TikTok bracht aan het licht dat tieners zich op TikTok-Live uit kleedden in ruil voor virtuele cadeaus, zoals digitale munten en bloemen. Deze cadeaus kunnen omgeruild worden voor echt geld. TikTok wist hier van, maar ondernam geen actie. Deze ontdekking volgde op een Forbes-rapport en leidde tot een breder onderzoek naar TikTok’s schadelijke effecten op tieners. Het onderzoek is uitgevoerd door 14 officiers van justitie, wat deze week resulteerde in rechtszaken tegen de app.

Verslaving binnen 35 minuten

Volgens NPR blijkt dat TikTok exact kan berekenen hoe lang het duurt voordat een gebruiker verslaafd raakt aan de app: ongeveer 260 video's, wat neerkomt op 35 minuten. Volgens onderzoekers uit Kentucky maakt dit TikTok verslavend in een kort tijdsbestek, omdat de video's vaak slechts enkele seconden duren. Ondanks de risico’s lijkt het platform zich weinig zorgen te maken over deze invloed op jonge gebruikers. Bovendien blijkt TikTok actief "mooie" mensen te promoten en de zichtbaarheid van minder aantrekkelijke mensen te verlagen, wat volgens onderzoekers schadelijk is voor tieners.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TikTok onder vuur door politici

In de documenten wordt verder onthuld dat TikTok zich ervan bewust is dat het overmatig gebruik van de app het dagelijkse leven van jongeren verstoort, zoals slaap, school en sociale interacties. Zo heeft een TikTok-medewerker verklaard dat een van de reden dat tieners veel op TikTok zitten, is omdat ze zo "niemand in hun ogen aan hoeven te kijken". Ondanks de kritiek zegt een woordvoerder van TikTok dat de beschuldigingen niet kloppen en de documenten uit hun verband zijn gehaald. Toch hebben diverse advocaten, staten en politici de onthullingen verwelkomd. Senatoren eisen nu meer duidelijkheid van het platform over de veiligheid van kinderen op TikTok.

Ster advertentie
Ster advertentie