Computersystemen van politie voldoen grotendeels niet aan privacyregels
- News
- Computersystemen van politie voldoen grotendeels niet aan privacyregels
De gegevens van Nederlandse burgers zijn niet veilig bij de politie. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom analyseerde alle ICT-systemen van de politie en daaruit bleek dat niet één voldoet aan de regels rond privacy en informatiebeveiliging.
36 systemen
Voor de analyse zijn 36 systemen doorgelicht die 'te allen tijden draaiende moeten blijven, zodat de politie haar werk kan doen'. Deze systemen worden gebruikt voor belangrijke zaken, zoals het opnemen van aangiftes en verhoren, het verwerken van vingerafdrukken en het controleren en analyseren van iemands identiteit en anders gevoelige gegevens.
De resultaten waren schokkend. "Geen (!) van deze systemen voldoen aan de regels over 'privacy and security by design' die volgen uit de wet en het beleid van de politie. Bij drie systemen is er zelfs helemaal "geen specifieke aandacht" hiervoor", laat Rejo Zenger, onderzoeker van Bits of Freedom, weten.
Wantrouwen tegen politie
Volgens Zenger zorgt dit voor een groot risico op wantrouwen tegen de politie. "Een getuige van een liquidatie vertelt zijn verhaal niet aan de politie als hij daardoor zelf extra gevaar loopt. Als je het slachtoffer bent van een verkrachting, dan is het laatste dat je wilt dat iemand die niets met dat onderzoek te maken heeft, in je aangifte snuffelt."
Uitlekken informatie naar zware criminelen
Een ander groot probleem waar Bits of Freedom zich zorgen om maakt, is dat politieagenten die van functie wisselen nog steeds toegang hebben tot de database van hun vorige functie. Hierdoor hebben corrupte agenten volgens Zenger 'onnodig toegang tot veel informatie'. "Als de beveiliging van de gegevens niet op orde is, loopt de politie het risico dat een groot opsporingsonderzoek stuk loopt omdat een corrupte agent informatie lekt naar zware criminelen."
Hardere aanpak tegen politie
Als het aan Bits of Freedom ligt, moet de politie veel harder aangepakt worden. "De Tweede Kamer moet boos zijn op de minister en hem niet langer weg laten komen met sussende woorden als "de politie doet het steeds beter". De tijd van gedogen is voorbij. En daarom wordt het ook hoog tijd dat de Autoriteit Persoonsgegevens gaat doen wat de politie zelf ook doet: boetes uitdelen. Het is te gek voor woorden dat de politie hier al jarenlang mee wegkomt."