Up 2 Date

Coolsingel wordt 'Cokesingel': Rotterdam geeft tien straten drugsgerelateerde namen

foto: Instagram (gemeenterotterdam)
  1. Newschevron right
  2. Coolsingel wordt 'Cokesingel': Rotterdam geeft tien straten drugsgerelateerde namen

Wie langs de Coolsingel loopt, zal het direct opmerken: het straatnaambord is tijdelijk omgedoopt tot ‘Cokesingel’. Dit is onderdeel van een nieuwe campagne van de gemeente Rotterdam, waarbij nog tien andere straten een drugsgerelateerde bijnaam hebben gekregen. De campagne, die deze week van start is gegaan, is bedoeld om het bewustzijn te vergroten over de impact van drugsgebruik in de stad, waar dagelijks naar schatting 63.000 lijnen cocaïne worden gesnoven.

Coolsingel wordt 'Cokesingel'

Op het bord van de ‘Cokesingel’ staat dit schokkende gegeven vermeld, samen met de boodschap dat deze lijntjes een flinke impact hebben op de stad. Via een QR-code op het bord kunnen voorbijgangers meer informatie vinden over de drugshandel en -criminaliteit in Rotterdam. Andere straatnamen zijn eveneens tijdelijk aangepast, zoals de Emmalaan, die nuMDMA-laan’ heet, en de Laan op Zuid, die tijdelijk de ‘Lijn op Zuid’ wordt genoemd. De campagne van dit jaar is minder confronterend dan die van vorig jaar, die kritiek kreeg van onder andere het Trimbos-instituut. Vorig jaar werd de slogan ‘jouw lijntje, zijn liquidatie’ gebruikt, wat volgens critici het stigma rondom drugsgebruikers versterkte en hen mogelijk weerhield hulp te zoeken. Dit jaar is de toon gematigder en zijn de slogans in vraagvorm, zoals: ‘Kijk jij verder dan je lijntje lang is?’

Problematisch gebruik in Rotterdam

Ondanks alle kritiek was de campagne vorig jaar een belangrijke aanzet voor een bredere discussie over drugsgebruik en -criminaliteit in de stad. Jaarlijks wordt er in Rotterdam voor bijna 104 miljoen euro aan drugs gebruikt. Dit heeft ook een duistere keerzijde, benadrukt wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer. “Een pilletje of lijntje staat niet alleen voor een leuk feestje. In onze stad worden portieken opgeblazen en worden minderjarigen ingezet om drugs uit de haven te smokkelen. Het probleem is enorm, en het belangrijkste is dat gebruikers ook de gevolgen kennen.”

Schaduwkant

Naast het hoge drugsgebruik werden er vorig jaar 28 drugslabs ontdekt in de regio, waarvan enkele tot explosies leidden. Lansink-Bastemeijer herinnert zich de ontploffing in de Schammenkamp in januari, waarbij drie mensen omkwamen. “De explosie richtte enorme schade aan; een deel van het appartementencomplex werd letterlijk weggevaagd. Zulke situaties mogen we niet laten groeien, daarom blijven we zoeken naar manieren om het gesprek op gang te brengen. Dit jaar doen we dat met ludieke straatnamen, maar de feiten die erbij horen, vertellen het echte verhaal van de stad. Jouw pilletje heeft een schaduwkant.”

Explosies in Rotterdam

Het afgelopen jaar werden er 147 explosies geregistreerd in de stad, waarvan de meeste drugsgerelateerd waren. De verwachting is dat de campagne veel aandacht zal trekken. Borden zoals ‘West-Snuifkade’ en ‘Ketastraat’ zullen ongetwijfeld geliefd zijn onder studenten, die ze wellicht na een nachtelijke rooftocht mee naar huis nemen. De borden worden echter niet extra beveiligd; “Maar van gemeentelijk bezit blijf je gewoon af,” zegt Lansink-Bastemeijer met een knipoog, verwijzend naar de te verwachten populariteit".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie