Condoomgebruik onder jongeren in Nederland daalt drastisch: 'Voorlichting moet beter'
- News
- Condoomgebruik onder jongeren in Nederland daalt drastisch: 'Voorlichting moet beter'
Het condoomgebruik onder jongeren in Nederland is de laatste jaren flink gedaald. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat steeds minder jongeren condooms gebruiken tijdens de seks. Bij jongens daalde het gebruik van 70% in 2014 naar 61% in 2022 en bij meisjes van 63% naar 57%.
Bezuinigingen op voorlichting
Bij SOA Aids Nederland merken ze al sinds 2012 dat jongeren steeds minder vaak een condoom pakken. Waar in 2012 nog 25% van de jongeren zonder vaste relatie geen condoom gebruikte, was dat percentage vorig jaar gestegen naar 40%. "We zien dat er minder wordt geïnvesteerd in voorlichting", zegt Lyle Muns, woordvoerder van SOA Aids Nederland.
Volgens Muns ligt een deel van het probleem bij de bezuinigingen op voorlichting, zei hij tegen Nu.nl. Tot 2011 investeerde de overheid in campagnes zoals de bekende Vrij Veilig-campagne, die jongeren bewust maakte van het belang van veilig vrijen. Sinds het stoppen van deze campagnes is het condoomgebruik gestaag afgenomen. "Het stoppen van die campagnes heeft zeker bijgedragen aan de daling", aldus Muns.
Condooms hebben een imagoprobleem
Condooms hebben al jarenlang een imagoprobleem. Jongeren zeggen vaak dat condooms "niet sexy" zijn of dat ze "minder voelen" tijdens seks. "Het is belangrijk dat jongeren van tevoren besluiten om een condoom te gebruiken, voordat ze in het moment verzeild raken", zegt De Looze.
Het RIVM start in samenwerking met SOA Aids Nederland een onderzoek naar hoe condoomgebruik onder jongeren gestimuleerd kan worden. De resultaten worden komende zomer verwacht, waarna het ministerie van Volksgezondheid zal bepalen welke maatregelen nodig zijn.
Ophef en desinformatie
Niet alleen bezuinigingen zijn een probleem. Seksuoloog Yuri Ohlrichs en jeugdonderzoeker Margreet de Looze van de Universiteit Utrecht zien ook dat er meer druk is op scholen om open te praten over seksualiteit, iets wat door recente ophef en desinformatie rondom seksuele voorlichting moeilijker is geworden. "Jongeren moeten leren praten over seks, zodat ze condoomgebruik makkelijker kunnen bespreken met hun partner", benadrukt De Looze.
Lees ook
Up 2 Date
Biedingen 'Diddy-tapes' lopen hoog op om publicatie te voorkomen: "Het is een tikkende tijdbom"Up 2 Date
Gecrasht vliegtuig Kazachstan "beschoten vanaf de grond in Rusland"Up 2 Date
Het internet reageert geschokt op moord Palestijnse Khaled Nahban: "Breekt mijn hart"Up 2 Date
Tesla-eigenaren nemen afstand van Elon Musk: Anti-Elon-bumperstickers zijn een hit