Massale woede over moord en onthoofding van Palestijnse homoseksuele man
- News
- Massale woede over moord en onthoofding van Palestijnse homoseksuele man
Afgelopen woensdag werd de 25-jarige Palestijnse Ahmed Abu Markhiya in een stad op de bezette Westelijke Jordaanoever op gruwelijke wijze vermoord. Een Israëlische organisatie die strijdt voor gelijke rechten voor de lhbtqia+-community meldt dat het motief voor de moord hoogstwaarschijnlijk de seksuele geaardheid van de man is. De Palestijnse politie ontkent dat dit de reden is.
Onthoofd
Abu Markhiya werd met een scherp voorwerp gedood en onthoofd. De dader filmde de moord en plaatste deze op social media. De video leidde tot massale afschuw en woede. Deze woede werd des te groter toen bekend werd dat het motief voor de moord wel eens de seksuele geaardheid van de man kon zijn. Het slachtoffer werd voor de moord namelijk al jarenlang bedreigd vanwege zijn homoseksualiteit.
Bedreigd
De familie van Abu Markhiya vertelde aan de media dat hij in het buurland Jordanië woonde en in Hebron was voor familiebezoek. Een Israëlische activiste in de lhbtqia+-community, Rita Petrenko, geeft echter een andere verklaring. Het slachtoffer zou niet vrijwillig naar Jordanië zijn verhuist, hij zou zijn geboorteland zijn ontvlucht. Hij zou door zijn familie en dorpsgenoten zijn bedreigd om zijn geaardheid. Rita zou hem twee jaar geleden hebben begeleid in zijn zoektocht naar een veilige omgeving. "Maar zelfs daar kreeg hij telefoontjes met bedreigingen. Van wie wist hij niet zeker."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Motief
De Palestijnse politie wil het motief voor de moord nog niet bevestigen, omdat er nog te veel onduidelijk zou zijn. Een woordvoerder meldt wel dat er een verdachte is gearresteerd. "Het is een van de ergste zaken die ik in mijn carrière ben tegengekomen", aldus de politiewoordvoerder.
Taboe
Ook op social media, waar veelvuldig over de afschuwelijke moord wordt gesproken, wordt het motief amper aangekaart. Dit is waarschijnlijk omdat homoseksualiteit een taboe is in de Palestijnse gemeenschap, waar traditionele en religieuze normen het openbare leven bepalen. Zo werden er afgelopen jaar meerdere homoseksuele mensen mishandeld door de Palestijnse politie en mocht onder meer de lhbtqia+-belangenorganisatie Al Qaws (de regenboog) niet samenkomen.
De moord op Abu Markhiya heeft een gigantische impact binnen de lhbtqia+-community. "De hele gemeenschap huilt", zegt activist Natali Farah tegen de Israëlische krant Haaretz. "Veel Palestijnse lhbti-mensen en therapeuten kenden en waardeerden hem. Iedereen is nu bang."
Herdenkingen
Bij verschillende opvanghuizen voor lhbtqia+'ers en andere plekken door het land wordt de afgelopen dagen herdenkingen gehouden voor Ahmed Abu Markhiya. "Hopelijk leidt deze verschrikkelijke moord tot meer bewustwording over de positie van mensen zoals hij", stelt Petrenko. "In de geschiedenis van de lhbti-gemeenschap hebben we helaas vaker gezien dat er eerst iets heel ergs moet gebeuren, voordat er iets verbetert."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Ergste vliegtuigcrash Zuid-Korea in 30 jaar: dodental loopt op tot 177Up 2 Date
Franse Dominique Pelicot die vrouw jarenlang liet verkrachten veroordeeld tot twintig jaar celUp 2 Date
Geert wilders wilde 5 jaar gevangenisstraf voor bezit van Koran invoerenUp 2 Date
Meta en Amazon zetten streep door diversiteitsinitiatieven: maar waarom?