Up 2 Date

Cestmocro wordt door CIDI aangeklaagd wegens 'aanzetten tot Jodenhaat'

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Cestmocro wordt door CIDI aangeklaagd wegens 'aanzetten tot Jodenhaat'

Het welbekende Instagram platform Cestmocro wordt door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) aangeklaagd. Het centrum is namelijk van mening dat het platform aanzet tot 'haat en geweld tegen Joden', waardoor CIDI niet alleen de eigenaar willen vervolgen maar ook het account offline willen hebben.

Aanzetten tot haat

Iedereen is wel bekend met het jongerenplatform Cestmocro dat meer dan een miljoen volgers op Instagram heeft. Het platform plaatst naast entertainment en nieuws ook heel veel over de situatie in Palestina. Daarin laten ze duidelijk zien dat ze pro-Palestina zijn en worden er elke dag beelden en nieuwberichten uit Gaza gedeeld. Volgens het CIDI zou Cestmocro met diens berichten op Instagram aanzetten tot haat jegens Joden. Dit zou volgens hen niet alleen te zien zijn aan de berichtgeving, maar ook aan de opmerkingen van volgers onder de posts.

"Ze zijn schokkend, verwerpelijk en zetten aan tot haat en geweld tegen Joden. Geen enkele emotie over de oorlog tussen Israel en Hamas rechtvaardigt deze huiveringwekkende uitingen", aldus het CIDI. De organisatie wil dat de eigenaar van het account wordt vervolgd voor groepsbelediging, bedreiging en intimidatie. Ook willen ze dat het account offline wordt gehaald.

Cestmocro reageert

Cestmocro heeft via een post op Instagram gereageerd op de aantijgingen en zegt nooit aan te hebben gezet tot Jodenhaat. Ook laten ze hierin verschillende beelden zien die zij hebben geplaatst, waarmee dat duidelijk wordt gemaakt. "Wij komen nu op voor de onschuldige burgers die nu al ruim twee weken lang worden vermoord in Gaza. We hebben het al vaker gezegd, maar nogmaals: Joden zijn niet verantwoordelijk voor de daden van de Israëlische regering."

In de reacties van deze post kan het platform op veel steun rekenen. "Blijf de waarheid vertellen!", reageert Bizzey. Tunahan Kuzu, oprichter van de politieke partij Denk, zegt: "Opkomen voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid voor de Palestijnen is geen Jodenhaat. Stevige kritiek leveren op de apartheidsstaat Israël is geen antisemitisme." Daarnaast reageren nog vele andere BN'ers op het bericht en spreken zij hun steun aan Cestmocro uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie