Up 2 Date

Nieuwe aanval Palestijns vluchtelingenkamp zorgt voor tientallen slachtoffers

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe aanval Palestijns vluchtelingenkamp zorgt voor tientallen slachtoffers

In de Gazastrook is het vluchtelingenkamp Jabalia opnieuw aangevallen door het Israëlische leger. Dit meldt Al Jazeera, hoewel Israël de aanval nog niet heeft bevestigd. Er zouden tientallen slachtoffers zijn.

Aanval op vluchtelingenkamp

Het Jabalia vluchtelingenkamp is opnieuw gebombardeerd door het Israëlische leger. Volgens Al Jazeera zouden er tientallen slachtoffers zijn. Ook laat de nieuwsoutlet beelden zien, waarin duidelijk wordt gemaakt dat het hele gebied verwoest is. Het Israëlische leger zou voor deze aanval pamfletten hebben verspreid waarmee ze burgers opriepen om te vertrekken uit het kamp.

Gisteren heeft het leger het kamp ook aangevallen. Er zouden toen minimaal vijftig doden gevallen zijn. Volgens Hamas ging het om 400 doden en gewonden.

VN reageert

VN-topfunctionaris Martin Griffiths heeft gereageerd op de aanvallen en noemt het "gruweldaden". In een bericht, na een bezoek in de regio, schrijft hij het volgende: "Dit is de nieuwste gruweldaad gericht tegen de bevolking in Gaza, waar de gevechten een nog angstaanjagender fase ingaan met steeds vreselijkere humanitaire consequenties"

Jabalia

Josep Borrell, buitenlandvertegenwoordiger van de EU, zegt op X dat hij "ontzet" is door de vele slachtoffers. Toch blijft hij bij zijn mening dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen.

Het Jabalia kamp bevindt zich in het noorden van de Gazastrook, waar zo'n 115.000 mensen wonen. Het is voor media op dit moment niet mogelijk om de bewoners van het kamp te spreken, aangezien het internet nauwelijks werkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie