Rechter: avondklok moet per direct worden opgeheven
- News
- Rechter: avondklok moet per direct worden opgeheven
De rechtbank in Den Haag heeft zojuist besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De zaak werd aangespannen door Stichting Viruswaarheid.
Update 14:30
Premier Rutte heeft dinsdagmiddag in een persconferentie bekendgemaakt dat het kabinet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. "Als de avondklok al per vanavond vervalt, zou het naar onze opvatting een ernstig gevolg hebben voor het bestrijden van het coronavirus", zegt Rutte.
Als het hoger beroep niet lijdt tot een schorsing van de beslissingen van de rechter, dan betekent het volgens Rutte niet dat de avondklok niet nodig is. "De avondklok is een middel en geen doel", zegt hij. Rutte roept iedereen op om zich toch 'met klem te houden aan de avondklok'. "In ieder geval tot er later deze week wel duidelijkheid is over de juridische basis. We moeten de sociale contacten zo veel mogelijk beperken. Dus doe dat gewoon, voor uzelf en voor anderen."
Update 13:00
De Nederlandse Staat gaat het verbod op de avondklok aanvechten. Dat gebeurt om 16:00 uur vanmiddag. Via een zogeheten spoedappèl wordt de rechter gevraagd de uitspraak te schorsen totdat er een definitieve beslissing is genomen. Minister Grapperhaus komt vanmiddag nog met een reactie.
Inbreuk op vrijheden
De rechter oordeelde dat de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer heeft. Daarvoor is een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig, oordeelt de rechter.
Niet spoedeisend
Voor het invoeren van de avondklok is gebruik gemaakt van een bijzondere wet, de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Die wet maakt het mogelijk om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden een avondklok in te stellen zonder de Eerste en Tweede Kamer te doorlopen. De rechter oordeelt dat er geen spoedeisendheid was; er werd al lang van tevoren over de avondklok gesproken als mogelijkheid.