Drugsgebruik op straat is in steeds meer gemeenten verboden
- News
- Drugsgebruik op straat is in steeds meer gemeenten verboden
Op straat een jointje roken? Volgens de Nederlandse wet is het niet strafbaar, maar tóch riskeer je hiermee op steeds meer plekken een boete. Inmiddels geldt er namelijk in 218 van de 355 gemeenten een algeheel verbod op drugsgebruik in de publieke ruimte. Denk daarbij aan parken, openbare gebouwen of gewoon op straat.
Opiumwet vs. gemeente
Het verbod op openbaar drugsgebruik is niet in lijn met de Nederlandse Opiumwet. Daarin staat namelijk niet dat het gebruiken van drugs strafbaar is, alleen het produceren en verkopen ervan. Toch kunnen gemeenten dit verbod instellen, door bijvoorbeeld als argument te gebruiken dat overlast op deze manier beperkt wordt. Of die overlast er ook echt is, is nog maar de vraag, aldus Jan Brouwer, hoogleraar en expert op het gebied van het Nederlandse drugsbeleid. Tegen NOS zegt hij: "Veroorzaakt het roken van een joint in de publieke ruimte nu meer overlast dan het roken van een sigaret?"
Boete
Opiumwet of niet, het kan je dus behoorlijk wat geld kosten als je in de verkeerde gemeente een joint opsteekt. Een boete voor softdrugsgebruik is namelijk 95 euro en die voor harddrugsgebruik 380. Vaak worden die boetes echter niet uitgedeeld. Vorig jaar waren het er 151 in totaal. Aan NOS laten gemeenten weten het verbod vooral 'voor de zekerheid' in te voeren om er later gebruik van te kunnen maken, mocht de boel uit de hand lopen.
Plaatselijk verbod
Op deze kaart is te zien in welke gemeenten een verbod op drugsgebruik in de publieke ruimte geldt. In sommige gemeenten geldt een plaatselijk verbod. Drugsgebruik is dan alleen verboden op specifieke plekken waar veel overlast is, zoals de boulevard van Scheveningen of het Mercatorplein in Amsterdam.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.