Up 2 Date

Mensenrechtenactivist in Qatar al 3 weken in eenzame opsluiting zonder advocaat

foto: Twitter: emileaffolter
  1. Newschevron right
  2. Mensenrechtenactivist in Qatar al 3 weken in eenzame opsluiting zonder advocaat

Malcolm Bidali, een Keniaanse mensenrechtenactivist die zich inzet voor arbeidsmigranten in Qatar, zit al drie weken in eenzame opsluiting zonder toegang tot een advocaat. Dat meldt Amnesty International. Bidali is het zoveelste slachtoffer omtrent de mensenrechtenschendingen voor het aanstaande WK voetbal in Qatar.

Telefoongesprek met moeder

Meer dan drie weken nadat Bidali van de radar verdween, weigeren de autoriteiten in Qatar nog steeds informatie te verschaffen over zijn verblijfplaats en de reden waarom hij wordt vastgehouden. In een telefoongesprek met zijn moeder op 20 mei zei Bidali dat hij 23 uur per dag in eenzame opsluiting werd vastgehouden en dat hij geen toegang had tot een advocaat. Volgens Amnesty International is er geen bewijs dat hij wordt vastgehouden voor iets anders dan zijn legitieme werk als mensenrechtenactivist.

"Als de autoriteiten over geloofwaardige bewijzen beschikken dat Bidali een internationaal herkenbaar misdrijf heeft begaan, moet hij voor een rechter worden gebracht om te worden aangeklaagd en een eerlijk proces te krijgen. Zo niet, dan moet hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten", aldus Amnesty International op hun website.

Phishing-aanval

Volgens Amnesty International werd Bidali gelokaliseerd door een phishing-aanval. Bidali twittert namelijk onder een pseudoniem over arbeidsmishandeling in Qatar. Op 26 april tagde een Twitter-gebruiker hem in een tweet met een afbeelding en een link naar een publicatie van Human Rights Watch. Deze link leidde echter naar een verdachte URL die waarschijnlijk in staat was het IP-adres, en andere gegevens van de persoon die erop klikte, vast te leggen. Een week na de phishing-aanval werd Bidali door de veiligheidsdiensten in Qatar in zijn huis opgepakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

6500 arbeidsmigranten omgekomen

Op 12 mei erkenden de Qatarese autoriteiten dat Malcolm Bidali in hechtenis zat, maar weigerden te zeggen waar hij werd vastgehouden of waarom. Bidali is het zoveelste slachtoffer rondom het WK voetbal, dat in 2022 in Qatar moet plaatsvinden. Het toernooi staat al lange tijd onder druk, omdat er bij de voorbereidingen ervan minstens 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen door ontzettend slechte werkomstandigheden.

Vandaag publiceerde Argos (Human/VPRO) een uitgebreid artikel over de belangen van Nederlandse ondernemers en financiƫle instellingen in Qatar en de verschillende meningen vanuit de Tweede Kamer over het aanstaande WK in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie