Pharrell kondigt aan dat Juneteenth betaalde vrije feestdag wordt in Virginia
- News
- Pharrell kondigt aan dat Juneteenth betaalde vrije feestdag wordt in Virginia
Pharrell Williams kondigde dinsdag samen met gouverneur Ralph Northam van Virginia aan dat Juneteenth een betaalde feestdag wordt. Deze dag, waarop de complete afschaffing van de slavernij in de VS wordt herdacht en gevierd, was tot nu toe alleen nog in Texas een betaalde vrije dag.
"De kans om een voorbeeld te zijn"
Juneteenth is een combinatie van June (juni) en nineteenth (negentiende) en wordt dus ieder jaar op 19 juni gevierd. Het overheidspersoneel krijgt aankomende vrijdag meteen een betaalde vrije feestdag. Later dit jaar zal gouverneur Northam verder werken aan een wetsvoorstel om er een permanente feestdag voor meerdere instanties van te maken. Tijdens de persconferentie nodigde Northam zijn goede vriend Pharrell uit waarmee hij al eerder in gesprek was gegaan over “het creëren van eenheid in Virginia."
Pharrell, die zelf uit Virginia komt, zette zich al langere tijd in om meer erkenning te krijgen voor de feestdag en is blij dat dit nu, beetje bij beetje, steeds meer lukt.
“Eindelijk realiseren we ons dat de levens van zwarte mensen er écht toe doen. […] Dit is onze kans om, als Virginia, een voorbeeld te zijn. Het is de kans om te laten zien hoe belangrijk het is om Juneteenth te omarmen en het te behandelen als de viering van vrijheid die zwarte mensen en de Afrikaanse diaspora verdienen. […] Dit jaar zal Juneteenth gevierd worden als nooit tevoren.”
Totstandkoming Juneteenth
Op 1 januari 1863 schafte president Abraham Lincoln de slavernij officieel af in de VS. Dat gebeurde allemaal tijdens de Amerikaanse burgeroorlog waarin de Noordelijke Staten (de Unie) - onder leiding van Lincoln - en de Zuidelijke Staten (de Confederatie) in conflict waren. Veel van de slavenhouders in het zuiden hielden zich niet aan de nieuwe wetgeving. Pas 2,5 jaar later, op 19 juni 1865, arriveerde generaal Gordon Granger met soldaten van de Unie in Texas om aan de tot slaaf gemaakte inwoners aan te kondigen dat de Amerikaanse burgeroorlog voorbij was en dat zij vrij waren.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.