Kindertelefoon voert meer gesprekken over depressie, eenzaamheid en huiselijk geweld
- News
- Kindertelefoon voert meer gesprekken over depressie, eenzaamheid en huiselijk geweld
De Kindertelefoon meldt dat kinderen gedurende de tweede lockdown vaker met de hulplijn contact opnemen over de emotionele problemen dan in de eerste lockdown. Het gaat dan om gesprekken over eenzaamheid, depressie en zelfdoding. Ook het aantal gesprekken over huiselijk geweld blijft stijgen. Directeur Roline de Wilde laat weten dat ze de stijging zorgwekkend vindt.
De Kindertelefoon
Jongeren tussen de 8 en 18 jaar kunnen contact opnemen met de Kindertelefoon om vertrouwelijk te praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren gesprekken via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar kinderen en jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.
Depressie en eenzaamheid
Uit onderzoek van de Kindertelefoon op basis van chat- en telefoongesprekken blijkt dat het aantal gesprekken over depressie en eenzaamheid zijn gestegen. In vergelijking met de eerste lockdown steeg het aantal gesprekken over emotionele depressie met 31 procent en de gesprekken over eenzaamheid met 16 procent. Kinderen spraken in de afgelopen periode ook vaker over zelfdoding. Tijdens de vorige lockdown wer hier gemiddeld 16 keer per dag contact over opgenomen, nu is dat 21 keer.
De Kindertelefoon merkt dat er meer contact wordt opgenomen door 16- en 17-jarigen. “Onder deze oudere groep zien we ook het aantal gesprekken over mentale problemen toenemen. Ook bij jongeren met wie het tot voor kort prima ging. Ik vind het belangrijk dat we hier oog voor hebben en hen de erkenning geven voor het offer dat zij brengen om de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Tegelijkertijd proberen we in de gesprekken samen op zoek gaan naar manieren om het vol te houden".
Huiselijk geweld
De Kindertelefoon ziet ook het aantal gespreken over huiselijk geweld toenemen. Voor de coronaperiode werd hier gemiddeld 14 keer per dag over gesproken. Tijdens de eerste lockdown steeg dat naar 16 keer en inmiddels gaan 18 gesprekken over dit onderwerp.
Normale puberzaken
Niet alleen wordt er meer contact opgenomen met de Kindertelefoon over emotionele zaken, er wordt ook juist minder gesproken over 'normale puberzaken', zoals verliefdheid, vriendschap en seksualiteit. “Waar de inhoud van gesprekken eerder vaker ging over normale puberzaken, geven nu steeds meer kinderen aan dat zij sociale contacten missen en dat zij zich alleen voelen”, zegt Roline de Wilde.
Hulp bij depressie
Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.
Zelfmoordpreventie
Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.
Lees ook
Up 2 Date
Burgermeester Breda: "Jongeren zijn de vergeten groep van de coronacrisis"Up 2 Date
Denktank Coronacrisis: "Zorgen om positie van jongeren op de arbeidsmarkt"Up 2 Date
Coronacrisis heeft grote invloed op ontwikkeling hersenen bij jongerenUp 2 Date
10.000 jongeren geen baan door eerste coronagolf