Heftige rellen in Ecuador: dit is er aan de hand
- News
- Heftige rellen in Ecuador: dit is er aan de hand
In Ecuador zijn al een paar dagen enorme rellen aan de gang. De Ecuadoraanse president Lenín Moreno heeft de noodtoestand uitgeroepen en tientallen Nederlandse toeristen zitten vast in het land. De reden? Onder andere het terugtrekken van een subsidie voor brandstoffen die al meer dan veertig jaar bestond. De prijzen zijn daardoor met 123 procent gestegen en ook het voedsel is duurder geworden.
Uit het oliekartel
Op 1 oktober 2019 werd bekend dat Ecuador per 1 januari 2020 uit het oliekartel OPEC vertrekt. Dat maakte het ministerie van Grondstoffen van Ecuador toen bekend. Ze vertrekken omdat zij meer olie willen kunnen produceren om zo de financiën van het land te versterken. Nu moet het land zich nog houden aan afspraken die bij OPEC horen, waardoor ze niet te veel olie kunnen produceren. Die afspraken zouden het land volgens Moreno per jaar 1,2 miljard euro aan brandstofsubsidies kosten. Die productie ligt op zo'n 530.000 vaten per dag.
geen brandstofsubsidie meer
Tegelijkertijd werd de beslissing genomen om brandstofsubsidie af te schaffen, wat de staatskas bijna 2 miljard euro zou opleveren. Het was een maatregel die deel was van een pakket bezuinigingen. Dat pakket sprak Ecuador af met het Internationaal Monetair Fonds, in ruil voor een lening van ongeveer 4 miljard euro. De Ecuadoranen zijn al meer dan 40 jaar gewend aan de subsidies, die er tijden voor hebben gezorgd dat ze goedkoop benzine en diesel konden krijgen.
Protesteren
Vanwege het terugtrekken van de subsidie voor brandstoffen stegen de prijzen voor brandstoffen, werden die in één klap veel duurder. Het Ecuadoraanse volk pikte het niet: ze gingen de straat op om te protesteren met duizenden mensen, op aanmoediging van de vakbonden voor het openbaar vervoer.
noodtoestand
Op 4 oktober kondigde de Ecuadoraanse president Lenín Morena de noodtoestand aan vanwege de protesten die al een paar dagen gaande waren. Demonstranten blokkeerden onder andere wegen in Quito, de hoofdstad van Ecuador en ook in Guayaquil en Cuenca is het onrustig. Er werd onder andere met stenen naar de politie gegooid. De noodtoestand geldt voor 60 dagen.
puinhoop
De volgende dag waren er al honderden mensen opgepakt, die onder andere verdacht werden van het plunderen van winkels en huizen en het verstoren van het verkeer. Ook raakte protestanten in gevecht met de politie. De vakbonden voor het ov in Ecuador gaf aan het niet eens te zijn met de rellen: ze stopten met protesteren, maar inmiddels was het al een grote puinhoop in Ecuador: vluchten naar de hoofdstad werden geschrapt en scholen sloten hun deuren vanwege de heftige demonstraties.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
olievelden bezetten
Protestanten lieten zich echter niet tegenhouden: maandag 7 oktober hebben een aantal van hun die protesteren tegen de economische hervormingen van Moreno drie olievelden bezet. Het bedrijf, Petroamazones EP, legde daarop de olie-installaties stil. Dat kost het bedrijf ruim 60.000 olievaten: 12 procent van wat er dagelijks aan olie geproduceerd wordt. Het ministerie vroeg het leger om de beveiliging van de olievelden nog strenger te maken.
Ook Moreno voelt zich niet meer veilig: dinsdagavond werd aangekondigd dat hij zich zou verplaatsen vanuit Quito naar de grote havenstad Guayaquil aan de kust van het land. Daar zit niet alleen het leger, maar ontloopt hij ook al die boze protesterende mensen in Quito, die maandag zelfs een legertank in brand staken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
indianen-leider
Ondertussen is ook bekend geworden dat de leider van de indianen in Ecuador, Jaime Vargas, heeft aangekondigd dat hij woensdag met 20.000 mensen zal afreizen naar Quito voor een grote demonstratie tegen Moreno's beleid.
Aan de NOS vertelt een Nederlandse toerist die vastzit in Ecuador dat hij de demonstranten wel snapt.
"Mensen hier in de regio hebben moeite met rondkomen en zijn van vervoer naar de markt afhankelijk voor het verkopen van hun producten. Het schrappen van de brandstofsubsidie is een flinke klap voor ze."
Lees ook
FunX
Ouisam (24) zat een maand lang zonder paspoort vast in MelillaUp 2 Date
Appen en bellen op de fiets: in twee maanden tijd al bijna 10.000 boetesEntertainment
Kim Kardashian laat Saint, Chicago en Psalm dopen in ArmeniëUp 2 Date
Internationaal Strafhof wil Netanyahu, Gallant en Hamas-leider Masri vervolgen