Gekleurde cipiers die Derek Chauvin niet mochten bewaken, dienen aanklacht in wegens discriminatie
- News
- Gekleurde cipiers die Derek Chauvin niet mochten bewaken, dienen aanklacht in wegens discriminatie
Acht anonieme gevangenisbewaarders van kleur hebben een aanklacht ingediend wegens discriminatie. Dit nadat zij verzocht werden om naar een andere verdieping te vertrekken, net voordat politieagent Derek Chauvin zou arriveren nadat hij was opgepakt voor de dood van George Floyd.
'We konden niet vertrouwd worden'
De krant Star Tribune heeft een kopie van de aanklacht in zijn bezit gekregen. Daarin staat een verklaring van een van de zwarte cipiers van de Ramsey County-gevangenis waar Chauvin in voorlopige hechtenis werd genomen.
"De beslissing om ons af te scheiden, zou genomen zijn omdat we, alleen vanwege onze huidskleur, er niet vertrouwd op konden worden dat wij onze werkverantwoordelijkheden professioneel uit zouden voeren rond de spraakmakende gevangene. Ik kan me geen vergelijkbare situatie herinneren waarin witte bewakers gescheiden werden van een gevangene."
'Uit bezorgdheid'
Gevangenisdirecteur Steve Lydon zegt dat hij pas tien minuten voor Chauvins aankomst geïnformeerd werd dat de politieagent bijna gearriveerd was. hij de beslissing maakte om zijn personeel te 'beschermen en steunen' tegen wraakzuchtige gevoelens en eventuele trauma's na de dood van George Floyd. "Uit bezorgdheid, en met weinig tijd tot mijn beschikking, besloot ik de gekleurde werknemers niet bloot te stellen aan een moordverdachte die deze gevoelens mogelijk zou kunnen verergeren."
De keuze van Lydon was niet het enige opmerkelijke in deze zaak. Zo zagen verschillende bewakers een dag later videobeelden van een witte luitenant die speciale toegang had verkregen tot de cel van Chauvin. De luitenant zat op Chauvins bed en stond hem toe om haar mobiel te gebruiken. Iets wat tegen het gevangenisbeleid ingaat.
'Zwaar vernederd'
De gekleurde bewakers zouden uiteindelijk vervangen zijn door witte collega's die hun taken overnamen. Volgens Bonnie Smith, de advocate van de acht cipiers, zou deze beslissing een heftige en negatieve impact gehad hebben op de bewakers die er 'kapot' van zijn en zich 'zwaar vernederd' voelen. "Werkbeslissingen moeten gemaakt worden op basis van prestaties en gedrag. Je kunt ze niet maken op basis van huidskleur. Het belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt."
GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.