Scholieren willen aangepaste examens: 'Eindexamens in huidige vorm onhoudbaar'
- News
- Scholieren willen aangepaste examens: 'Eindexamens in huidige vorm onhoudbaar'
De centrale examens kunnen niet doorgaan zoals ze nu gepland staan. Dat stelt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Volgens de scholierenorganisatie is de voorbereiding op de eindexamens te ernstig verstoord.
Anderhalve meter
Demissionair minister van Onderwijs Arie Slob liet in december aan de Tweede Kamer weten dat hij het eindexamen laat doorgaan. Middelbare scholieren die dit jaar examen doen krijgen daarom nog fysiek onderwijs. Wel werd vorige week besloten dat zij anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden.
LAKS-voorzitter Nienke Luijckx stelt dat hiermee de kwaliteit van het fysiek onderwijs flink is afgenomen. Klassen passen door de maatregel niet meer in hun geheel in een lokaal. “De voorbereiding op de examens was al lastig, maar anderhalve meter aanhouden in de klas, betekent het einde van goed fysiek onderwijs. Daar kan je voor kiezen uit gezondheidsoverwegingen, maar dan moet je de consequentie accepteren dat de examens niet in de huidige vorm verder kunnen.” Bovendien zijn er bij het LAKS al tientallen meldingen binnen over scholen die geen fysiek onderwijs aanbieden. “Leerlingen op die scholen worden dus niet goed voorbereid."
Volgens het LAKS hebben de examenkandidaten van dit jaar vorig jaar ook al een flinke achterstand opgelopen. De scholierenorganisatie ziet dat deze achterstand door het steeds verder wegvallen van fysiek onderwijs alleen maar groter wordt. Daardoor worden leerlingen die al minder kansen hadden, het hardst getroffen.
Moeilijke beslissing
Luijckx erkent dat minister Slob voor een bijna onmogelijke keuze staat. "Ofwel enorme aantallen gezakten, met als gevolg weinig studenten voor vervolgopleidingen en overvolle klassen volgend jaar, ofwel soepelere normeringen, met als risico dat er onduidelijkheid ontstaat over het niveau van kandidaten." Toch moet er volgens het LAKS iets gebeuren. Een van de opties is om alleen de centrale examens van kernvakken (Nederlands, Engels en wiskunde) door te laten gaan. "Dan kan je gericht bijspijkeren en weten kandidaten en vervolgopleidingen waar ze aan toe zijn."
Een brief geschreven
Dat veel leerlingen zich zorgen maken over het eindexamen, blijkt wel uit de petitie die afgelopen week door meer dan 35 duizend leerlingen werd getekend. Pleun Lagerberg en Tom Kuijpers, twee zesdejaars op het VWO, startten de petitie nadat een brief die ze schreven aan minister Slob viral ging.
In Jouw Stad vertelde Pleun waarom zij en Tom de brief maakten: "Zowel vorig jaar als dit jaar hebben we veel online lessen gehad en merken we dat de stof wat minder aankomt. Daardoor maken we ons heel erg zorgen over of we wel goed genoeg voorbereid zijn op het examen." Met de brief hopen ze een gesprek met minister Slob te regelen. "We willen graag samen met hen de opties bespreken wat er allemaal anders kan aan het examen."
Pleun en Tom schrijven een brandbrief aan de onderwijsminister: "We willen in gesprek gaan!"
Lees ook
Up 2 Date
'Duizenden studenten zouden zonder coronacrisis gezakt zijn'OMG
Vrouw bevalt tijdens examen en maakt toets daarna nog afUp 2 Date
Scholieren moeten weer thuis werken, toch mogen deze leerlingen wél naar schoolUp 2 Date
Zes nieuwe aanklachten tegen Diddy: “Zestienjarige jongen moest broek uittrekken”