In Ghana worden levens gered dankzij drones
- News
- In Ghana worden levens gered dankzij drones
Als je op het platteland van Ghana woont en met spoed bloed of medicijnen nodig hebt, dan zijn je overlevingskansen sinds anderhalve maand groter dan voorheen. In een reportage van Elles van Gelder voor de NOS is te zien hoe met behulp van futuristische drones levens worden gered op het Afrikaanse continent.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Drones
Het Amerikaanse koeriersbedrijf Zipline gebruikt in Ghana geen busjes of scooters om pakjes te bezorgen, maar ze gaan te werk met supersnelle drones. Ziekenhuizen en klinieken kunnen bij hun pakketjes bestellen via WhatsApp, sms of per telefoon, die vervolgens door de lucht vervoerd worden. Op die manier weten ze zelfs moeilijk bereikbare plekken te voorzien van levensreddende middelen. Zo kan een haast onbegaanbare plek waar je in vier uur naartoe rijdt en een kwartier voor moet varen, binnen een half uur bereikt worden met een drone.
Op naar de 2000
Op dit moment is er nog maar één distributiecentrum en één lanceerplatform in Ghana dat twintig ziekenhuizen bevoorraad binnen een straal van 160 kilometer. Dat doen ze met drones die dag en nacht via voorgeprogrammeerde routes vliegen. Dat doen ze overigens met 100 kilometer per uur en met maximaal 1,8 kilo aan vracht. Uiteindelijk willen ze in Ghana 2000 ziekenhuizen en klinieken bevoorraden vanuit vier locaties. In Ghana zijn ze nu sinds anderhalve maand heen en weer aan het vliegen met levensreddende middelen, maar in Rwanda passen ze deze technologie al jaren toe. Welk land volgt?