Meer neppe webshops in aanloop naar de feestdagen
- News
- Meer neppe webshops in aanloop naar de feestdagen
Sinds het coronavirus wordt er meer online geshopt en met de feestdagen in zicht zal dit alleen maar toenemen. Voor internetoplichters is dit de perfecte kans om toe te slaan. De politie vermoedt dat oplichters hun nepwebshops al hebben klaargezet voor Sinterklaas en Black Friday. Dat meldt NOS.
Online fraude groeit
Het aantal aangiften tegen nepwebwinkels van 2020 staat nu op 13.000, bijna het dubbele van de 7400 vorig jaar. Een grote factor in deze groei is de gedeeltelijke lockdown: in het voorjaar groeide het aantal oplichtingszaken enorm. Zo waren er sites die zogenaamd sportartikelen en elektronica verkochten, maar nooit iets leverden. Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie, vertelt aan NOS bang te zijn dat dat nu hetzelfde gaat gebeuren, bijvoorbeeld met de PlayStation 5. ''Er is bijvoorbeeld een site waar voor twee ton aan Playstation 5-bestellingen is gedaan. In theorie kan er nog geleverd worden, maar we zijn bang dat het helemaal nooit gaat gebeuren.''
Indicatoren
De politie vermoedt dat er nepwinkels zijn klaargezet die in aanloop naar de feestdagen online gaan. Het is dus belangrijk dat je de komende tijd extra voorzichtig bent met je online aankopen. Wat zijn de indicatoren, de red flags, de punten waar je zo'n nepwebwinkel op kan herkennen? Een paar tips:
- Kijk goed naar de url. Die lijkt soms op die van een bekende webshop, maar wijkt net iets af.
- Check de site op spel- en taalfouten, soms worden paginas letterlijk vertaald via Google Translate.
- Op Black Friday ben je misschien op zoek naar de allerlaagste prijs, maar let erop: als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.
"We kunnen nog zo veel maatregelen nemen, zolang mensen denken dat ze voor een schijntje een nieuwe iPhone 11 kunnen kopen, roeien we de fraude niet uit."
Fraude stopt bij de koper
De politie probeert het criminelen zo moeilijk mogelijk te maken door samen te werken met banken en betaaldiensten. Die kunnen een rekening van een verdachte site na drie meldingen blokkeren. Volgens van der Linden is het belangrijk dat de consument blijft opletten.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.