Docu ‘In me I Trust’ peilt mening Amerikaanse verkiezingen in de Baltimore ghetto
- News
- Docu ‘In me I Trust’ peilt mening Amerikaanse verkiezingen in de Baltimore ghetto
In Me I Trust is een nieuwe shortdoc serie van NOS op 3. De serie gaat over hoe jongeren tegen de aankomende verkiezingen in Amerika aankijken. De vier afleveringen gaan over politiegeweld, studieschulden, immigratie en overvolle gevangenissen. In de eerste aflevering neemt fotograaf Devin Allen de NOS mee naar de ghetto van Baltimore. Zijn foto’s van de protesten tegen politiegeweld werden wereldwijd gedeeld door sterren als Beyoncé en Rihanna.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
clinton vs. trump
Devin vertelt dat er op de straten van Baltimore weinig aandacht is voor de verkiezingen. Mensen zijn bezig met overleven, proberen genoeg geld te verdienen om de volgende dag te kunnen eten. Om die reden is er volgens hem weinig ruimte om over andere zaken na te denken. Ook Devin heeft het geloof in het systeem verloren.
“Iedereen was superblij met Obama. Ik Ook. Hij heeft gedaan wat hij kon. Maar een president kan uiteindelijk wel allerlei geweldige dingen willen doen… maar dan zijn er allerlei barrières, zoals het congres”
politiegeweld
Als hij in de auto zit met zijn camera, is hij wel eens bang dat politieagenten denken dat hij geen camera maar een pistool in zijn handen heeft.
"Agenten rijden hier rond alsof ze een dierentuin bewaken. Je ziet ze denken: ik let vandaag wel op deze dieren."
fotografie
Devin vertelt dat hij ervan uit ging dat hij niet ouder dan 21 zou worden. Veel van zijn vrienden zijn doodgeschoten. Fotografie heeft volgens hem zijn leven gered. Toch blijft hij in Baltimore om kinderen ook een uitweg te bieden via een jeugdprogramma.
Ghetto
Hassan en Jasmine spraken met Arlene Gelderblom, de maakster van de documentaire. Ze liep mee met Devin Allen mee in de ghetto van Baltimore. Als hij fotografeert, loopt hij zo onopvallend mogelijk door de wijk. Daarom houdt hij zijn camera ook niet voor zijn ogen, maar voor zijn buik. De inwoners van West-Baltimore zijn hoe dan ook erg trots op hem, vooral omdat hij in zijn wijk blijft. Hij probeert jongeren van de straat te houden door fotografiecursussen te geven.
''Hij wil het mooie laten zien van de wijk, ondanks alle armoede, drugs- en alcoholverslavingen.''
Blanke media
In het begin werd er ook niet erg positief gereageerd op de aanwezigheid van blanke media. Ze verwachten dat er weer een ''blank verhaal'' wordt verteld, maar eenmaal in gesprek bleken de mensen toch wel graag hun verhaal te willen vertellen. Er is veel ontevredenheid, maar de inwoners van West-Baltimore houden zich niet veel bezig met de aankomende verkiezingen.
''Wie er ook president is, in onze wijk verandert er niets.''