Spanje neemt wet aan die het verplicht stelt om toestemming te vragen voor seks
- News
- Spanje neemt wet aan die het verplicht stelt om toestemming te vragen voor seks
Het Spaanse parlement heeft gisteren een wet aangenomen die het verplicht stelt om toestemming te vragen voor seks. De nieuwe wet moet het makkelijker maken voor slachtoffers van seksueel geweld om daders voor de rechter te slepen.
"Veiliger land voor alle vrouwen"
Volgens de wet, die in Spanje bekendstaat als de 'alleen ja betekent ja'-wet, kunnen alle seksuele handelingen zonder toestemming worden beschouwd als aanranding, ongeacht of het slachtoffer zich heeft verzet of het uit angst heeft laten gebeuren. Daarnaast worden het verspreiden van seksfilmpjes zonder toestemming of 'ongewenste complimenten' geven in het openbaar strafbaar gesteld. Het leveren van bewijs is daarvoor niet meer nodig. Ook worden zedendelinquenten verplicht gesteld om programma's te volgen omtrent seksueel gedrag en gelijkheid.
"Seksuele vrijheid wordt eindelijk een recht in ons land", zei Irene Montero, de Spaanse minister voor gelijkheid, die een belangrijke rol speelde bij het opstellen van de nieuwe wet. "We gaan geweld inruilen voor vrijheid en we gaan angst inruilen voor verlangen. Vanaf vandaag is Spanje een vrijer, veiliger land voor alle vrouwen."
"Zeer gevaarlijk wapen"
De conservatieve partijen Vox en PP zijn de enige partijen in het parlement die tegen de wet stemden. Volgens hen kunnen onschuldige mensen de dupe worden van het feit dat er geen bewijs meer geleverd hoeft te worden. "Als je het systeem dwingt een vrouw te geloven zonder bewijs, ontstaat er een zeer gevaarlijk wapen dat elke vrouw kan gebruiken om wraak te nemen of het leven van een onschuldig persoon te vernietigen met leugens", zei Vox-parlementariër Carla Toscano.
'Wolf pack'-zaak
De wet is vooral ingegeven door de spraakmakende 'wolf pack'-zaak, waarbij vijf mannen een 18-jarige vrouw verkrachtten in Pamplona in 2016. De mannen werden allemaal schuldig bevonden aan seksueel misbruik, waarvoor ze allemaal negen jaar cel kregen. Echter, de rechtbank sprak hen vrij van verkrachting, omdat er 'geen geweld of intimidatie was gebruikt'.
Daarnaast meldt BBC dat het aantal verkrachtingen in Spanje vorig jaar sterk is toegenomen. In 2021 werden 2143 verkrachtingen gemeld, wat 14 procent hoger is dan een jaar eerder en het hoogst aantal meldingen ooit in het land.
Lees ook
Up 2 Date
New York deelt geen boetes meer uit voor verkeerd oversteken vanwege racismeUp 2 Date
Schokkende details over racisme bij DUO: studenten van kleur kregen vaker boetes en huisbezoekenUp 2 Date
Fotograaf ontmaskert framing: beelden van Maccabi-fans verdraaid door internationale mediaUp 2 Date
Diddy wéér aangeklaagd: vermeend slachtoffer zou tien jarig jongetje zijn