Datingfraudeurs pakten vorig jaar recordbedrag van 7,6 miljoen euro in Nederland
- News
- Datingfraudeurs pakten vorig jaar recordbedrag van 7,6 miljoen euro in Nederland
Vorig jaar zijn meer Nederlanders slachtoffer geworden van datingfraude. Dit blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. In het afgelopen jaar hebben 494 slachtoffers zich gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dit zijn er 40 meer dan in 2022, maar het opvallende is dat het schadebedrag veel hoger ligt dan vorig jaar, meldt NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.
Datingfraudeurs
Datingfraudeurs gaan via datingapps een zogenaamde liefdesrelatie aan met slachtoffers en hebben maar één doel voor ogen: geld aftroggelen van mensen. In 2023 hebben de oplichters een buit gemaakt van ruim 7,6 miljoen euro, wat een record is. In de afgelopen zeven jaar is het schadebedrag namelijk nooit zo hoog geweest. Een jaar eerder lag dit bedrag veel lager en raakten de slachtoffers in totaal zo’n 4,3 miljoen euro kwijt.
Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk vertelt aan Het Misdaadbureau hoe de daders te werk gaan. Volgens haar creëren ze hét ideaalbeeld van de gemiddelde Europese single. "Het gaat meestal om oplichters die zich voordoen als een zeer attente, rijke Amerikaanse, Britse of Europese man of Oost-Europese of Aziatische vrouw." Het fictieve personage waar de oplichters zich achter verschuilen, wordt vervolgens in stand gehouden doormiddel van gestolen foto’s, vervalste ID-bewijzen en soms valse bankwebsites, aldus Wijngaarde.
Opgelicht
Wijngaarde legt uit dat de fraudeurs in het begin erg attent zijn in hun contact naar het slachtoffer. Zo sturen ze dagelijks lieve berichtjes en wordt het slachtoffer soms zelfs verrast met een bos bloemen. Voor het slachtoffer voelt het alsof er echt een relatie wordt opgebouwd. De oplichter zegt vervolgens plannen te maken om naar Nederland te komen en slaat dan toe, waarschuwt Wijngaarde. "Kort voordat de datingpartner eindelijk naar Nederland komt, heeft de persoon vanwege een plotselinge nare gebeurtenis opeens dringend geld nodig." Wijngaarde noemt voorbeelden als: een ongeluk, plotselinge ziekte van een kind of een ingrijpende gebeurtenis op het werk. "De persoon kan in ieder geval 'door omstandigheden' even niet bij diens eigen bankrekening." De datingpartner zal het slachtoffer dan om geld vragen om vliegtickets of een ziekenhuis rekening te betalen. Daarbij wordt er beloofd dat het geld zo snel mogelijk weer terug wordt gestort. Echter, gebeurt dat nooit.
In de podcast wordt ook een andere manier van oplichting belicht. Het komt namelijk ook voor dat de datingfraudeurs phishingtechnieken gebruiken om zo de bankrekening van hun slachtoffer te plunderen.
Schaamte
De Fraudehelpdesk laat weten dat datingfraude zich onderscheidt van andere vormen van (online) oplichting. Bij datingsfraude is namelijk niet alleen de financiële schade enorm. De slachtoffers houden er ook mentale schade aan over. Zo zegt Wijngaarde: "De slachtoffers dachten maanden of zelfs jarenlang een vertrouwensrelatie met de dader te hebben gehad. De schaamte over wat hen is overkomen is enorm en velen belandden in een depressie."
Lees ook
Films, Series & TV
Simon 'The Tinder Swindler' wil Hollywood veroveren met eigen datingshowFilms, Series & TV
'Tinder Swindler' Simon nu zelf opgelicht voor duizenden euro'sOMG
Vrouw opgelicht door 'The Tinder Swindler', zelfs na het zien van documentaireEntertainment
Tinder Swindler: "Lil Kleine houdt heel veel van me"